У Вінниці на повну торгують штучними квітами. Купувати, чи не варто?
11:41 25.04.2019
254

На вулицях міста розквітають сакури та магнолії, що стали беззаперечним трендом в усіх вінницьких сторінках в Instagram, однак, їм на п’яти наступають зовсім інші квіти – штучні.

Незважаючи на те, що eco-friendly стиль життя набуває все більшої популярності, українці продовжують купувати штучні квіти та забруднювати пластиком навколишнє середовище.

Вже розпочато торгівлю великодніми кошиками та пасочками, прикрасами до смаколиків та… штучними квітами, які, незважаючи на шкоду для навколишнього середовища та попередження й прохання представників церкви й екологів, вінничани продовжують купувати та залишати на кладовищах.

У Вінниці на повну торгують штучними квітамиЯк альтернативу, українцям пропонують залишати на кладовищах не штучні квітки, а живі. У Європі, наприклад, приносити пластикові вінки та квіти – суворо заборонено. Там вже давно перейшли на живі, що не наносять шкоди навколишньому середовищу, однак, українці не поспішають змінювати традицію.

Купити чи не купити?

Наш кореспондент вислухав три різні думки, однак, вибір між тим, які квіти приносити на кладовища – належить тільки вам.

«Щороку, коли приходжу на кладовище, тих штучних квітів ціла купа лежить! Однак, найстрашніше – коли перевертається лампадка зі свічкою на пластикові вінки, і підпалює їх за секунди. Дуже страшно бачити, як якась із могил горить, а протягом дня це трапляється часто, це не дуже приємна картина. До того ж пластик, з якого зроблені квіти, не утилізується нормально і не розкладається швидко, воно все лежить там, запилюється, смердить, забруднює все навколо і виглядає жахливо. Я однозначно проти!» - говорить вінничанка Юлія.

У Вінниці на повну торгують штучними квітамиПротилежної думки дотримується Олена Миколаївна, яку ми зустріли біля одного з великодніх ринків:

«А що в них поганого? Красиві квітки, недорогі та їх ніхто не покраде з могили. Я кожного року їх купляю і нічого страшного не бачу. Не можна забороняти людям купляти такі квіти, адже не у всіх є гроші, щоб купити дорогезні букети!»

Нейтрально про цю ситуацію відгукується гість міста, Тарас:

«Пластикові квіти дійсно шкодять природі і можуть загорітись, а працівники кладовищ, яких майже немає на місці, не виконують свою роботу як слід: не слідкують, не прибирають і так далі. Однак, не усі можуть дозволити собі живі квіти, або не можуть відмовитись від традиції. В такому випадку потрібно просто через декілька днів усім приходити і власноруч прибирати увесь пластик. Іншого виходу я не бачу».

Читайте також