У Вінниці започаткували обговорення новинок-аудіокниг
17:21 28.09.2023
260

Останніми роками кількість бажаючих читати книги в Україні є відносно високою. Приємною альтернативою можуть стати аудіокниги. Про це йшлося на творчому вечорі у вінницькому підприємстві незрячих. Його ведучим був голова обласної організації Українського товариства сліпих Віктор Зелінський. Він розповів, що у бібліотеці осередку УТОС є шість тисяч аудіокниг, а у його особистій колекції – вдвічі більше.

Віктор Зелінський повідомив, що й сам пробував озвучувати сучасну українську літературу. Адже столична студія звукозапису через брак фінансування  Українського товариства сліпих вже кілька років не працює. Втім, на облаштування  аналогічної студії у Вінниці потрібні значні кошти. Тому вінницькі «утосівці» сподіваються виграти на це грант від донорів.


Із дитинства люблю книжки. Опікуюся бібліотекою на нашому підприємстві. Там, серед іншого є книги шрифтом Брайля (для незрячих) і аудиокниги. Вони у нас давно. Спочатку вони були на бобінах, потім на касетах, далі – на дисках і флешках. Наразі намагаємося збирати виключно україномовну аудіолітературу. Незрячі мають можливість встановити програвачі на свої мобільні телефони і слухати там книги, - сказав Віктор Зелінський.

28 вересня на підприємстві незрячих була започаткована традиція обговорювати новинки аудіокниг разом із прослуховуванням уривків із них. На початку зустрічі незряча молода людина Анатолій Чумак презентував творчість українського письменника-фантаста Максима Кідрука. Керівник колективу художньої самодіяльності Наталя Слюсарчук розповіла про книгу «Розколоте небо» (у ній йдеться про голодомор 1933 року на Луганщині) української письменниці Світлани Талан. Віктор Зелінський представив книгу соціально-побутового характеру «Марчуківський куток» Миколи Махінчука. Там йдеться про життя українського села в другій половині 80-х років минулого сторіччя. А Наталія Філюк розповіла  і представила аудіозаписи творчості поета Віталія Іващенка.      

Аудіокниги дають можливість незрячим долучися до чарівного світу літератури. Вони користуються популярністю у всіх людей із вадами зору, незалежно від віку і статі,  -прокоментував директор вінницького підприємства незрячих Костянтин Ільніцький.           

Пресслужба Вінницької обласної організації УТОС

Читайте також