В Італії за запитом Росії заарештовано українського режисера Лавренчука
19:08 03.01.2022
257

Українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, ректора Першої української школи театру та кіно Євгена Лавренчука було затримано в Італії на запит Росії про його екстрадицію до РФ. Про це повідомляється в недавно створеній Facebook-групі Free Eugene Lavrenchuk.

Як зазначається, росіяни заявляють, що Лавренчук, перебуваючи на території Росії вісім років тому, нібито вчинив кримінальне порушення. Деталі справи не розголошуються, проте відомо, що Євгена звинувачують у фінансових порушеннях, які він начебто скоїв на території РФ.

В Італії його затримали ще 17 грудня, але лише зараз родина та близьке оточення режисера дали згоду повідомити про це громадськість. Вони розуміють, що справа сфабрикована.

"Суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту. За сприяння генерального консульства громадянину був наданий адвокат", - повідомив Ніколенко.

Спікер МЗС додав, що зараз консули і адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями для з'ясування всіх причин затримання Лавренчука і захисту його законних інтересів.

Він також повідомив, що напередодні нового року, 31 Грудня, затриманого режисера відвідав консул. Умови його утримання під вартою прийнятні, а стан здоров'я задовільний.

"Консули підтримують зв'язок з адміністрацією пенітенціарної установи та рідними і тримають справу на особливому контролі", - додав Ніколенко.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також