150 фільмів за дев’ять днів: в Україні стартував Одеський кінофестиваль
16:18 25.09.2020
262

Цьогоріч Одеський міжнародний кінофестиваль проходитиме в режимі онлайн. Тож з 25 вересня по 3 жовтня усі охочі зможуть переглянути 150 художніх і документальних фільмів з усього світу, серед яких вісім фільмів від українських режисерів.

За ґран-прі ОМКФ — Золотого Дюка — та інші нагороди Міжнародного конкурсу змагатимуться 12 повнометражних фільмів: «Атлантида», «Невидимий», «Звірі, які чіпляються за соломинку», «Служителі», «На абордаж!», «Ти помреш у двадцять», «Арабський блюз», «Материнство», «Добровільний рік», «Вечеря в Америці», «Палке кохання», «Товариш Дракуліч».

У цьому матеріалі ми розкажемо вам про ТОП-5 фільмів, які точно не залишать вас байдужими. 

«Атлантида» Валентина Васяновича (Україна)

Це антиутопія про Україну в найближчому майбутньому. Події розгортаються у 2025 році, після перемоги України над Росією у війні на Донбасі. За сюжетом, територія, де відбувалися воєнні дії, визнана непридатною для проживання, а навколишнє середовище майже повністю знищено. Герої стрічки намагаються повернути життя в регіон.

Довідково: минулого року кіностручку «Атлантида» визнали найкращим фільмом у програмі Венеційського кінофестивалю «Горизонти». Цьогоріч вона потрапила у лонгліст Європейської кіноакадемії, яку також називають «європейським Оскаром». Зараз фільм змагається за право бути висунутим на премію «Оскар» у 2021 році від України в категорії «Міжнародний повнометражний фільм».

«Конкурс краси» Ейтана Іпекера (Франція, Німеччина, Ізраїль, Туреччина)

Документальна стрічка про жінок, які пережили Голокост. Із 2011 року вони змагаються у конкурсі краси в Хайфі. Вони вбираються у вишукані сукні, наносять яскравий макіяж і ховають за ним свої травми. Це історія про те, як між собою пов’язані пам’ять, політика і видовище.

«Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва (Україна, Польща)

Повнометражний фільм-антиутопія режисера і колишнього політв’язня Олега Сенцова, який він зняв разом з іншим режисером із Криму — Ахтемом Сеітаблаєвим. Сценарій базується на однойменній пʼєсі Сенцова 2011 року, головні герої-номери якої звикли підпорядковуватися книзі Правил та верховному правителю — Нулю. Життя змінюється з появою нового жителя, якому чинні закони невідомі. Це історія про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи й отримати свободу.

Світова премʼєра «Номерів» відбулася на Берлінському кінофестивалі в лютому 2020 року. Фактично у прокат стрічка вийде лише у листопаді цього рока, тож показ на ОМКФ можна вважати прем’єрним.

 «Ласкаво просимо до Чечні» Девіда Франса (США)

Документальний фільм про звірства, з якими стикаються ЛГБТК-активісти в Чечні. Вони працюють під прикриттям, рятуючи людей від насильства: надають їм безпечне житло і візи, щоб вберегти від переслідувань.

«Кров пелікана» Катрін Ґеббе (Болгарія, Німеччина)

Художня стрічка розповідає про жінку, яка має двох доньок — рідну Ніколіну й прийомну Раю. Перші тижні їхнього спільного життя минають спокійно й радісно, але з часом Рая починає проявляти агресію. Дівчатам дедалі важче ладнати між собою, а матері доводиться приймати радикальні рішення. У 2019 році фільм показали на Венеційському кінофестивалі, а на Fantastic Fest у США він взяв приз за найкращу режисуру.

Джерело: babel

Читайте також