У Парижі показали українську виставку «Наука — це вона»
17:29 11.02.2022
256

7 лютого, у штаб-квартирі ЮНЕСКО відбулося офіційне відкриття художньо-просвітницької виставки «Наука – це вона». Подія приурочена до Міжнародного дня жінок та дівчат у науці.

Експозиція виставки у нетривіальній формі розповідає про життя та наукові здобутки 12 видатних українських жінок-вчених зі сфер фізики, математики, біології. Матеріали виставки – це поєднання стилізованих портретів героїнь, створених молодими українськими ілюстраторами, та есе, які про них написали юні українки – дівчата віком від 14 до 21 року.

У заході взяли участь дипломати та науковці. Наталія Омельченко, дружина Постійного представника України при ЮНЕСКО, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Франції Вадима Омельченка вважає, що виставка – чудовий взірець для інших країн. Адже на прикладі українського досвіду надихає жінок по всьому світові робити внесок у науку та дослідження.

«Чому ми справді хотіли організувати таку виставку в ЮНЕСКО? Оскільки вона поєднує дві важливі сфери, якими займається ця організація: наука та ґендерна рівність є одними із глобальних пріоритетів ЮНЕСКО. І прочитати можна не лише про досягнення українок у науці. Ця виставка – чудова можливість показати великий творчий потенціал талановитих дівчат, які писали есе», – наголосила Наталія Омельченко.

Директор, уповноважений представництва та старший радник сектору природничих наук при ЮНЕСКО Гейт Фаріз відзначив практичний характер виставки.

«Ця виставка проливає світло на дуже важливу проблему – участь дівчат та жінок у науці. В ЮНЕСКО ґендерна рівність – це пріоритет. Ця експозиція –чудовий, реальний приклад того, як сприяти популяризації науки серед жінок та руйнувати стереотипи, що наука та STEM-освіта – виключно чоловіча справа», – наголосив Гейт Фаріз.

Доктор фізико-математичних наук, героїня проєкту «Наука – це вона» Олена Ванєєва зауважила, що сьогодні проблема ґендерної нерівності у науці ще гостріша, адже має завуальований характер.

«Хоча в наш час немає жодних видимих  обмежень для вступу жінок у науковий світ, багато з них залишають свої мрії про наукову кар'єру заради сім'ї. Але ті жінки, які отримують належну підтримку від своїх партнерів, можуть досягти видатних наукових результатів», – вважає Ванєєва.

Експозиція триватиме до 11 лютого.

«Усі складові виставки – її ідея, ілюстрації наших митців, есе наших дівчат, показують Україну на міжнародній арені як талановиту та розвинену країну, що піклується про ґендерну рівність та робить це дуже творчо та переконливо», – зазначив ініціатор проєкту «Наука – це вона», засновник української технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв.

Проєкт «Наука – це вона» реалізується благодійною освітньою ініціативою STEM is FEM за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН «Покоління Рівності».

STEM is FEM – українська благодійна освітня ініціатива. Проєкт популяризує STEM-спеціальності серед українських дівчат, а також мотивує їх вступати до вишів на технічні спеціальності. Ініціатива заснована ІТ-підприємцем, фаундером української технологічної компанії Roosh Сергієм Токарєвим. Докладніше про проєкт можна дізнатися на офіційному сайті STEM is FEM та сторінках у Facebook та Instagram.

Читайте також