Європейський фонд солідарності вибрав 18 українських фільмів для фінансування
14:38 21.12.2023
268

Європейський фонд солідарності для українських фільмів (ESFUF) оголосив про відбір 18 українських кінопроєктів для фінансування у рамках свого другого конкурсу. Відібрані проекти були визначені з 86 поданих заявок, на їх підтримку буде спрямовано 761 020 євро, інформує пресслужба Держкіно.

Серед відібраних проектів знаходяться вісім художніх та десять документальних фільмів, причому десять проектів перебувають на стадії розробки, а вісім - на завершальній стадії виробництва.

Журі, до складу якого входили продюсерка Маріанна Слот (голова журі), продюсерка Сімона Бауманн, режисер і продюсер Даріуш Яблонський, режисер Тімон Кулмасіс, режисер Ільмар Рааґ, режисерка Інеке Смітс та режисер Аудрюс Стоніс, обрало проекти для підтримки.

Серед проектів, що отримали фінансування на стадії розробки, знаходяться такі як "Антонівка" режисерки Катерини Горностай, "Нижній горизонт" Жанни Озірної, "Hard sub" Новруза Хікмета, "Червона зона" Ірини Цілик та інші.

Проекти, що отримали підтримку на завершальній стадії виробництва, включають "Свято хризантем" Семена Мозгового, "Летіли хмари з великою швидкістю" Романа Островського, "Татова колискова" Лесі Дяк та інші.

ESFUF, започаткований у лютому 2023 року під час Берлінського міжнародного кінофестивалю, є об'єднанням 19 партнерів з 16 країн, асоціації European Film Agency Directors (EFAD) та 15 її членів та міністерств культури. Результати першого конкурсу були оголошені під час Каннського кінофестивалю, де 11 українських проектів отримали загальну підтримку у розмірі 523 000 євро.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також