Lifecell вперше в Україні запускає базову станцію на сонячних батареях
20:07 15.06.2023
275

Мобільний оператор lifecell оголосив про встановлення першої в Україні базової станції на сонячних батареях в Одеській області, а також про проведення досліджень для оцінки можливості розширення проєкту. Про це повідомили в пресслужбі оператора.

Нова станція, оснащена сонячними панелями, була встановлена в Одеській області. Її потужність достатня для забезпечення зв'язком понад 2 тисяч осіб у чотирьох населених пунктах.

За даними пресслужби, тестування використання сонячних панелей на базовій станції триватиме протягом року, щоб оцінити їхню ефективність в різні сезони та різні погодні умови.

Lifecell розглядає можливість розширення проєкту. Якщо пілотний проєкт виявиться успішним, компанія планує використовувати сонячні панелі для резервного живлення інших базових станцій. Це стане екологічною альтернативою дизельним генераторам на об'єктах, де є проблеми з традиційним живленням.

У lifecell зазначили, що використання альтернативних джерел енергії планується в регіонах, де є труднощі з підключенням до електромереж, а також на об'єктах, де необхідні резервні джерела живлення, а природні умови сприяють їх використанню.

Базова станція, встановлена в Одеській області, живиться семи сонячними батареями, які генерують струм напругою 48 вольтів. Цей струм постачається до обладнання базової станції. Площа сонячних батарей становить 84 квадратних метри, що дозволяє виробляти до 16 кВт-год електроенергії.

Станція може підключатися до зовнішньої енергомережі для резервного живлення, особливо в зимовий період, коли кількість сонячної енергії обмежена. Проте з травня станція успішно працює без зовнішнього живлення, проводячи експериментальні випробування.

Інформація про суму інвестицій у проєкт не розголошується.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також