Литва почала зводити огорожу на кордоні з Білоруссю
11:30 30.09.2021
259

Литва почала будівництво 508-кілометрового фізичного загородження на кордоні з Білоруссю, щоб припинити проникнення нелегальних мігрантів з території сусідньої країни.

Як повідомляє Deutsche Welle з посиланням на уряд у Вільнюсі, будівельна компанія Tetas почала укладання колючого дроту в районі курортного міста Друскінінкай, неподалік стику кордонів трьох країн - Литви, Польщі та Білорусі.

Уточнюється, що розпочато розмітку на прикордонних пунктах пропуску Друскінінкай, Бараускас і Адутішкіс (південний схід Литви), доставлено ​​будівельну техніку. У середу «Тетас» розпочав установку дроту «концертіна» біля Друскінінкая.

Після установки дроту «концертіна» на найбільш важливих ділянках кордону почнеться зведення сегментів огорожі. Планується, що перші сегменти, виготовлені відповідно до вимог Державної прикордонної служби при МВС Литви, будуть доставлені до кордону у жовтні, наступні будівельні роботи оперативно вестимуться у листопаді і грудні.

Перший етап передбачає встановлення фізичного бар'єра на ділянці кордону завдовжки близько 100 кілометрів до кінця квітня наступного року. Загальна висота огорожі становитиме приблизно 4 метри.

На другому етапі буде побудовано бар'єр завдовжки близько 400 км, ці роботи повинні бути виконані до вересня наступного року. Державна компанія EPSO-G планує оголосити тендери на цьому тижні.

Комісію з моніторингу проєкту очолює прем'єр-міністр Литви, до її складу входять міністри внутрішніх справ, енергетики, оборони, навколишнього середовища і фінансів, керівник Державної служби безпеки, керівник Державної інспекції територіального планування і будівництва при Міністерстві навколишнього середовища, представник проєктної групи EPSO-G.

В цілому, на цю мить урядом Литви виділено до 152 мільйонів євро на будівництво 508-кілометрової огорожі.

Нагадаємо, у Литву через кордон з Білоруссю в цьому році потрапило понад 4,1 тис. мігрантів, переважно з Іраку. Керівництво Литви називає потоки нелегальної міграції гібридною агресією режиму Лукашенка.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також