Макрон провів телефонну розмову з путіним
10:00 12.09.2022
516

Учора президенти росії та Франції провели телефонні переговори. Мкрон із путіним обговорили ситуацію в Україні зосередившись на питанні відновлення безпеки Запорізької АЕС.

У Кремлі повідомили, що за підсумками розмови "висловлена взаємна готовність до неполітизованої взаємодії щодо ситуації навколо ЗАЕС за участю МАГАТЕ".

Президенти обговорили й "зернове питання". Зокрема, путін висловив свою думку з приводу того, куди повинно постачатися українське зерно. Щодо ситуації із вивезенням зерна Макрон нагадав, що європейські санкції не поширюються на сільськогосподарську продукцію чи товари, необхідні для сільського господарства.

У свою чергу в Єлисейському палаці повідомили, що Макрон у розмові з путіним наполягав на забезпеченні безпеки Запорізької АЕС.

"Він нагадав, що російська окупація стала причиною ризиків, що загрожують сьогодні цілісності Запорізької АЕС. Він попросив, щоб російські війська відвели своє важке і легке озброєння і дотримувалися рекомендацій МАГАТЕ щодо забезпечення безпеки АЕС", - йдеться в повідомленні.

За словами Макрона, міжнародні партнери, особливо рф, несуть відповідальність за забезпечення продовольством країн, які піддаються найбільшому ризику.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також