Майже 2/3 українців стверджують, що жінкам ускладнено зробити кар'єру в армії - результати опитування
19:54 05.06.2023
257

Більшість українців позитивно ставляться до жінок у Збройних силах, але вбачають перешкоди для їх кар'єрного зростання, свідчить дослідження

Згідно з дослідженням, проведеним соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Незалежної антикорупційної комісії (НАКО) та Українського ветеранського фонду, більшість українців мають позитивне ставлення до жінок, які вступили до Збройних сил. Однак, 65% опитаних вважають, що жінкам важче побудувати кар'єру в армії.

За результатами опитування, 64% опитаних "однозначно позитивно" відносяться до жінок, які знаходяться на службі у Збройних силах України. Таку ж думку висловили 63% опитаних щодо ветеранок російсько-української війни.

У ході дослідження також запитували респондентів про поширені гендерні стереотипи. Зокрема, 53% відповідаючих "цілком погодилися" або "скоріше погодилися" з твердженням, що головне покликання жінки - народжувати дітей. Проти цього твердження виступили 21% опитаних, а ще 20% не мали однозначної думки.

Зазначимо, що 24% респондентів були склонні підтримати ідею того, що чоловіки є кращими керівниками, ніж жінки. Але 74% опитаних заявили, що не погоджуються з цим твердженням, в той час як 2% важко відповісти на це питання.

Стосовно питання про ускладнення кар'єрного росту жінок в армії, 65% українців вважають, що жінкам важче робити кар'єру, ніж чоловікам. 29% опитаних не погодилися з цим твердженням, а 7% зазнали складнощів у відповіді на це питання.

Також у дослідженні було відзначено, що є група людей, які погодилися з твердженням про те, що жінки у бойових підрозділах "відволікають чоловіків від виконання завдань". За результатами опитування, 4% опитаних цілком погодилися з цим твердженням, 14% скоріше погодилися, 5% зазнали складнощів у відповіді, 42% скоріше не погодилися, а 34% абсолютно не погодилися з цим твердженням.

Дослідження проводилося методом телефонного інтерв'ю серед 2000 людей, старших 18 років, у всіх областях, за винятком тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній був український мобільний зв'язок. Помилка репрезентативності дослідження становила не більше 2,2%.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також