Молдова платитиме за російський газ у євро та рублях
11:30 31.03.2022
257

Молдова з 1 травня оплачуватиме "Газпрому" отриманий газ у євро та рублях, заявив голова правління АТ "Молдовагаз" Вадим Чебан в інтерв'ю виданню Newsmaker.md.

Він пояснив, що і раніше "Молдовагаз" розраховувався з "Газпромом" у різних валютах - у доларах, рублях та євро. "Це передбачено чинним договором. Наприклад, у лютому ми більшу частину заплатили в доларах, але також платили в євро та в рублях. Відповідно до договору з "Газпромом" (MOEX: GAZP), підписаного 29 жовтня 2021 року, з 1 травня 2022 року оплата здійснюватиметься у рублях та євро", - сказав Чебан.

Він повідомив, що "Молдовагаз" не отримала повідомлення від "Газпрому" про перехід на розрахунки у рублях.

"Це рішення не стосується Молдови, ми керуємося договором. Якщо буде рішення про перехід на оплату тільки в рублях, необхідно буде внести зміни до договору. Поки ми керуємося договором. Нам краще буде платити в євро, тому що в умовах волатильності курсу рубля ризикуємо втратити від різниці курсу. Крім того, виникнуть проблеми із нестачею рублів у наших банках", - зазначив Чебан.

Раніше молдавські ЗМІ писали, що оновлений договір між "Молдовагазом" та "Газпромом", який набув чинності 1 листопада 2022 року терміном на п'ять років, передбачає розрахунки як у доларах та євро, так і в рублях.

Закупівельна ціна газу для Молдови у квітні буде майже вдвічі вищою, ніж у березні, перевищивши 1000 доларів за тисячу кубічних метрів, заявив у середу в інтерв'ю виданню newsmaker.md голова правління АТ "Молдовагаз" Вадим Чебан.

"За попередніми розрахунками, ціна газу, що поставляється "Газпромом", з 1 квітня складе 1160-1170 доларів за тисячу кубічних метрів. Це пов'язано з ситуацією на ринку. Відомо, що в березні ціна на спотовому ринку коливалася від 1000 до 4000 тис. доларів за тисячу кубометрів", - сказав Чебан.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також