Мульчування землі: як правильно підготувати ґрунт до зими
12:30 09.09.2022
291

Мульчуванням називають процес покриття грунту на тривалий період природними або хімічними матеріалами. Мульча затримує вологу та тепло у ґрунті, захищає рослини від шкідників та захворювань. Осіннє мульчування вважається найважливішим, адже землю потрібно захистити від заморозків. Називаємо найкращі матеріали для осіннього мульчування.

  • Опале листя збагачує ґрунт поживними речовинами та прискорює ріст рослин навесні. Домашню ділянку рекомендується застелити листям берези, вільхи, липи, клена. Листя повинне бути сухим при укладанні. Підходить для мульчування плодових дерев та ягідних кущів. Не можна мульчувати листям овочеві грядки.
  • Хвоя – найкращий матеріал для мульчування квітів. Зберіть ялиновий або сосновий опад і щільно засипте ділянку хвоєю. Ялиновий шар захистить землю від заморозків та пересихання, а також запобігатиме появі хвороб. Зверніть увагу, що хвойні голки окислюють землю
  • Мульча із соломи збагачує землю поживними речовинами та підвищують її плодордність. Солома захистить землю від заморозків та надовго збереже тепло. Мінус цього матеріалу в тому, що він приваблює гризунів. Підійде для полуниці, озимої зелені, часнику, ожини, озимої картоплі та винограду. Не підійде для ділянок, де часто заводяться миші.

 

Автор: Богдана Валігура
Читайте також