На США йде "найпотужніший ураган в історії": Байден оголосив НС
21:00 28.08.2021
308

Сполучені Штати Америки почали евакуацію з Нового Орлеана і нафтових веж в Мексиканській затоці, щоб зменшити збитки від урагану "Іда", який вже обрушився на Кубу і наближається до узбережжя Луїзіани. Про це повідомляє Reuters.


За даними Національної метеорологічної служби, пізно в п'ятницю ураган викликав пориви вітру швидкістю до 130 кілометрів на годину. Очікується, що він вийде на берег США на південному сході Луїзіани днем ​​або увечері 29 серпня (за місцевим часом). На той час шторм значно посилиться.
Синоптики стверджують, що "Іда", ймовірно, впаде на сушу в США у вигляді потужного шторму категорії 4 по п'ятиступінчастій шкалі Саффіра-Сімпсона. Тому очікується вітер швидкістю близько 225 кілометрів на годину, сильні зливи. В результаті велика частина берегової лінії Луїзіани зануриться під воду на кілька футів.

Крім того, очікуються торнадо, широкомасштабні відключення електроенергії і повені у внутрішніх районах від проливних дощів по всьому регіону.
Губернатор Луїзіани Джон Бел Едвардс закликав жителів готуватися до урагану, а влада Нового Орлеана наказала місцевим жителям евакуюватися за межами міської системи дамб і розмістили оголошення про добровільну евакуацію для решти населення.


Американські енергетичні компанії, які намагаються завершити евакуацію морських платформ в Мексиканській затоці перед ураганом, скоротили видобуток нафти майже на 60%, а видобуток газу - майже наполовину.


Напередодні урагану американський президент Джо Байден оголосив в Луїзіані і деяких частинах Нового Орлеана надзвичайний стан на федеральному рівні.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також