На Вінниччині різко зросла кількість випадків кашлюку: 60 хворих дітей з початку липня
16:04 23.07.2024
269

З початку липня на Вінниччині виявили 60 випадків захворювання на кашлюк серед дітей. Для порівняння, за весь минулий рік було зафіксовано лише три випадки цього захворювання.

Як повідомив директор обласного центру контролю та профілактики хвороб (ОЦКПХ) Ігор Матковський на офіційному сайті установи, станом на 17 липня 2024 року зафіксовано вже 472 випадки кашлюку. За весь 2023 рік таких випадків було лише три.

"Останній спалах кашлюку був у 2018 році, коли за весь рік було зареєстровано 213 випадків. Тепер ми перетнули цей показник, і захворюваність на кашлюк знову зростає," – зазначив Матковський. "На даний момент захворюваність знизилась через літні канікули, але з вересня ми очікуємо нове підвищення випадків кашлюку. Ми готові до цього, важливо, щоб були готові й керівники шкіл та інших навчальних закладів."

Варто нагадати, що 14 травня 2024 року в Україні було зареєстровано перший летальний випадок кашлюку у дитини віком 2,5 місяця з Жмеринського району, яка ще не встигла отримати щеплення.

Довідка

Кашлюк – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке передається повітряно-крапельним шляхом і супроводжується тривалим специфічним кашлем. Ускладнення можуть включати бронхіти, пневмонії, енцефалопатії, крововиливи та судоми. Чим молодша дитина, тим небезпечніший для неї кашлюк. Збудник захворювання передається при кашлі та чханні на відстані до 2,5 метрів. Інкубаційний період триває від 2 до 14 днів, зазвичай 5-8 днів.

Для профілактики кашлюку в Україні проводиться безкоштовна вакцинація дітям у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У разі пропуску щеплення, слід звернутися до сімейного лікаря та надолужити вакцинацію якомога швидше.

Автор: Павло Перушко
Читайте також