На Вінниччині відкрили перше соціальне шкільне підприємство: вирощують мікрогрін
08:58 21.07.2021
309

20 липня у Стадниці презентували соціальне шкільне підприємство «ECO GRAS» у рамках ярмарку. Учні 7-9 класів стадницької гімназії поділились досвідом створення свого бізнес-стартапу з вирощення мікрозелені. Це перший приклад шкільного соціального підприємництва у Вінницькій громаді.

Юні підприємці зі Стадниці під час літніх канікул відкрили власну справу. Вони заснували «шкільну фірму» з виробництва мікрозелені. Отримавши гарні результати своєї праці, учні вирішили поділитись досвідом. Про шкільне підприємництво вони розповіли сьогодні під час ярмарку на базі Стадницької гімназії. Захід відбувся за підтримки Вінницької міської ради у рамках реалізації «Програми розвитку соціального підприємництва у Вінницькій міській територіальній громаді 2020-2022 року».

«Шкільне соціальне підприємництво як вид діяльності з'явилось зовсім недавно. Ми вважаємо, що здобувати теоретичні знання школярам добре, але цього мало. Важливо, щоб діти могли їх реалізовувати в житті. Також було б добре, щоб вони продукували ідеї, реалізовували їх і отримували гарні результати, – каже заступниця директора департаменту освіти міської ради Ірина Божок. – Взагалі, шкільне соціальне підприємництво – це досить гарний спосіб для дітей спробувати свої сили, ще навчаючись у школі і зрозуміти, чи підходить їм такий вид діяльності. Це також важливо з погляду профорієнтації. Крім того, спільна праця згуртовує всіх учасників освітнього процесу: дітей, педагогів, батьків».

Підлітки розповіли, що те, чому вже навчились завдяки участі у проекті, може знадобитися у майбутньому. Кажуть, займатися бізнесом виявилося цікаво, хоча інколи і непросто. 

217787680_3973862386058529_516099819595875027_n.jpgУсім, хто відвідав виставку, пропонували спробувати та придбати продукцію «шкільної фірми» – мікрогрін. Це мікрозелень, у молодих паростках якої максимальний вміст поживних речовин. У світових трендах здорового харчування мікрозелень займає топові позиції серед смачних і корисних натуральних продуктів.

Ярмарок відбувався у рамках проєкту «Зелений стартап у шкільній громаді», що реалізується ГО «Освітній простір 2.0» в межах проєкту «Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва», що проводиться Фондом Східна Європа та ChildFund Deutschland e.V. за фінансової̈ підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Нагадаємо, Вінниця стала першим містом  в Україні, яка ухвалила програму розвитку соціального підприємництва. На 2021 рік на реалізацію програми передбачено 750 тис. грн з бюджету територіальної громади. 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також