НЕК "Укренерго" отримало 100 млн євро грантових коштів від KfW для відновлення енергетичної інфраструктури
14:37 19.07.2024
252

18 липня голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький та голова Представництва німецького державного банку розвитку KfW в Україні Лоренц Гесснер підписали угоду на виділення 100 млн євро грантових коштів для відновлення та захисту енергетичної інфраструктури. Про це повідомляє "Укренерго".

Єврокомісія уповноважила KfW спрямувати кошти спеціальної бюджетної програми ЄС "Ukraine Investment Facility" до "Укренерго".

За ці 100 млн євро планується профінансувати та реалізувати низку пріоритетних енергетичних проєктів, серед яких:

  • Модернізація високовольтних підстанцій у західних регіонах України та розбудова міждержавних інтерконекторів, які з'єднують Україну з енергосистемою Європи;
  • Ремонт та відновлення зруйнованого або пошкодженого обстрілами рф обладнання на високовольтних підстанціях, а також закупівля і постачання нового обладнання;
  • Заходи з посилення фізичного захисту підстанцій "Укренерго".

В "Укренерго" зазначили, що цей грант є другою фазою цільової програми "Реконструкція та відновлення інфраструктури передачі електроенергії України". Перша фаза, угода щодо якої була підписана 11 червня під час Берлінської конференції з відновлення України, передбачає суму 15 млн євро.

Від початку повномасштабної війни "Укренерго" вже залучило міжнародної допомоги на суму 1,5 мільярда євро, зокрема 324 мільйони євро були надані за підтримки KfW.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також