Німецьку нафтогазову компанію запідозрили у постачанні палива для російських бомбардувальників
19:54 05.11.2022
258

Спільне підприємство німецької компанії Wintershall Dea могло постачати "Газпрому" газовий конденсат, який міг використовувалось в авіапаливі під час бомбардування українських міст.

Про це йдеться у розслідуванні телеканалу ZDF та тижневика Der Spiegel.

Журналістам вдалося встановити, сировинна компанія Wintershall Dea постачає російському "Газпрому" газовий конденсат, іншими словами "білу нафту". Відомо, що російський концерн є найважливішим постачальником авіапалива для Повітряно-космічних сил РФ. Під час розслідування представники ЗМІ посилаються на дані щодо російських залізничних вантажоперевезень і внутрішні документи "Газпрому". 

"Газпром" є партнером Wintershall Dea. В рамках одного із спільних підприємств компанії розробляють родовища газу в Західному Сибіру. Газовий конденсат - побічний продукт видобутку, який у великих обсягах надходить на нафтопереробний завод "Газпрому" в Омську, який є найбільшим підприємством з виробництва авіапалива", - йдеться у повідомленні на сайті німецького ЗМІ.

Дослідження показують, що газовий конденсат принципово придатний для виробництва авіаційного палива. "Der Spiegel" та ZDF змогли відстежити постачання авіаційного палива з Омського НПЗ "Газпрому" на щонайменше дев'ять російських військових аеродромів поблизу українського кордону. Зокрема, до Морозовська та Воронежа.

У компанії Wintershall Dea відкидають звинувачення і заперечують свою участь у переробці газового конденсату. Однак деякі фахівці компанії поінформували, що не можуть гарантувати використання своїх поставок виключно для цивільних цілей.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також