Оксана Жолнович анонсувала зміни до пенсійної системи для підвищення справедливості солідарних пенсій
15:31 03.07.2024
273

Лише 9,5 мільйона українців сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ), тоді як 11 мільйонів громадян отримують пенсії. Це критичне співвідношення змусило уряд розробити зміни до чинного законодавства, щоб зробити солідарні пенсії більш справедливими. Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час Конференції високого рівня щодо Європейської соціальної хартії у Вільнюсі, повідомляє кореспондент УНН.

"Сьогодні у нас критична ситуація з пенсійним забезпеченням: 9,5 мільйона людей сплачують ЄСВ, а 11 мільйонів пенсіонерів отримують пенсію. Це несприятливе співвідношення для посилення захисту в солідарній пенсійній системі для наших громадян," – зазначила Жолнович.

Вона додала, що вже розроблені зміни до чинного законодавства, які фіналізують для забезпечення більшої справедливості солідарних пенсій.

"Ми виявили певні викривлення в нарахуванні пенсій для нинішніх пенсіонерів і тих, хто отримує пенсію давно. Зараз ми прагнемо вирівняти рівень пенсійних виплат, щоб вони були справедливими," – додала міністерка.

Жолнович підкреслила, що це лише перший етап великої реформи, яка має об’єднати всі соціальні сфери в єдиний соціальний кодекс.

"Ми маємо започаткувати накопичувальну пенсійну систему, щоб дати можливість нашим громадянам, які зараз працюють, відкладати власні заощадження для забезпечення себе на пенсії в майбутньому. Крім того, такі накопичення є дуже хорошим внутрішнім інвестиційним ресурсом, необхідним для відновлення," – наголосила Жолнович.

Автор: Павло Перушко
Читайте також