МОН затвердило скорочені освітні програми для учнів за кордоном та на окупованих територіях
16:01 23.05.2024
253

Міністерство освіти і науки (МОН) затвердило скорочені освітні програми з української мови, української літератури, історії України та географії для загальноосвітніх шкіл. Ці програми розроблені для учнів, які пропустили навчання або тривалий час не навчалися за українськими програмами, зокрема для дітей за кордоном та тих, хто вимушено перебуває на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомляє МОН України.

Скорочені програми забезпечують учнів основними знаннями з визначених предметів, що дозволяє їм безперешкодно продовжувати навчання в українських школах.

На сьогодні майже 400 тисяч учнів перебувають за кордоном. Вони навчаються дистанційно, за сімейною або екстернатною формами в українських школах і одночасно відвідують школи в країнах перебування. Це може бути складним завданням для дітей. Тому вивчення українознавчих предметів за скороченою програмою допоможе школярам подолати освітні втрати без подвійного навантаження. Окрім того, це важливий інструмент для збереження зв’язку з Україною, зазначив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Програми та методичні рекомендації до них можна переглянути за посиланням. Вони розроблені на основі модельних навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України, і охоплюють українську мову та літературу для 5-7 класів, історію України для 5-6 класів, географію для 6-9 класів, а також навчальні програми з цих предметів для 8-11 класів, затверджені МОН.

Ці програми можна використовувати в класах для компенсації освітніх втрат, орієнтованих на учнів 5-11 класів, які потребують додаткових занять для освоєння основних предметів та надолуження пропущеного матеріалу через війну. Їх також можуть застосовувати організації та установи, що займаються надолуженням освітніх втрат у таборах чи недільних школах.

Вчителі, які організовують таке навчання, можуть адаптувати програми з урахуванням потреб та інтересів учнів.

Учні, які перебувають за кордоном і навчаються за скороченими програмами, мають право на зарахування оцінок з інших предметів, отриманих за кордоном.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також