Штрафи за курсові та дипломи: чого чекати студентам?
14:01 17.05.2021
275

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект щодо встановлення відповідальності за академічні твори з порушенням принципів академічної доброчесності. Зокрема, пропонують встановити штраф за продаж і купівлю курсових та дипломів в Україні, повідомляє Адвокат Права.

 Академічний твір – це твір, що містить результати наукових досліджень, науково-методичної, мистецької, навчальної або іншої творчої діяльності. Він також використовуватися для підтвердження результатів навчання або присвоєння освітніх кваліфікацій, наукових ступенів чи вчених звань.

«А потім ці люди з розмитими етичними засадами та купленими дипломами стають лікарями, прокурорами, нардепами та міністрами» – теза співавторки законопроекту Інна Совсун.

За перше порушення треба буде заплатити від 850 до 5100 гривень, за повторне протягом року – від 8500 до 17000 гривень. Це має зменшити завзяття «фабрик» дипломів та курсових на замовлення.

Яку відповідальність можуть понести «науковці»?

Інна Совсун каже, що це, наприклад, позбавлення наукового ступеня чи вченого звання, заборона обіймати певні посади, незалік за курс.

 

Читайте також