В Україні впровадять міжнародну сертифікацію навичок володіння комп’ютером
20:02 21.06.2021
303

Міністерство цифрової трансформації та Українська асоціація фахівців інформаційних технологій спільно впровадять в Україні міжнародну сертифікацію навичок володіння комп’ютером (ICDL — International Computer Driver Licence), повідомляє Адвокат Права.

Що таке ICDL?

ICDL — це сертифікація, що дозволяє людям засвідчити свої навички роботи з комп'ютером за міжнародним стандартом.

ЮНЕСКО виділяє ICDL як приклад міжнародної рамки компетенцій. Це мережа з понад 20 000 тестових центрів, що забезпечує більше 70 млн. сертифікаційних тестів для 16 млн. людей у всьому світі. Сертифікація містить теоретичні та практичні завдання. Наприклад, при складанні тесту можливі такі завдання, як забронювати онлайн столик у ресторані або скопіювати речення із будь-якого сайту про науку, створити і відправити лист електронною поштою.

Навіщо потрібен ICDL сертифікат?

1️⃣ У разі вступу до ЗВО у багатьох країнах.

2️⃣ При працевлаштуванні до приватних компаній.

3️⃣ Для навчання та сертифікації цифрових навичок державних службовців.

 

Що буде зроблено в Україні?

Україна є учасником програми ECDL/ICDL з 2003 року. В Україні діє мережа тестових центрів, в яких можна пройти сертифікацію. Міністерство цифрової трансформації підтримує ініціативу та підписало меморандум з Українською асоціацією фахівців інформаційних технологій, що є представником ICDL в Україні.

Буде створена цифрова навчальна система з 22 навчальних модулів, які охоплюють усі необхідні цифрові компетентності, згідно з європейським баченням. Тестування та сертифікації за стандартом ICDL будуть проводитися для різних верств населення.

Завдяки підтримці ініціативи Мінцифрою МАТЕРІАЛИ за модулем «Український цифровий громадянин» будуть доступні БЕЗКОШТОВНО.

 Тренувальне онлайн-тестування за модулем «Український цифровий громадянин» буде імплементовано на порталі Дія.Цифрова освіта.

Крім того, домовились сприяти розвитку цифрових компетентностей державних службовців, педагогічних працівників, працівників медичної сфери, безробітних для підвищення можливостей працевлаштування.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що в межах партнерства передбачено також сприяння впровадженню рамки цифрових компетентностей для освітян (DigCompEdu) і рамки цифрових компетентностей для громадян (DigComp for Citizens).

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також