Озонова діра над Південним полюсом перевищила розміри Антарктиди
20:03 17.09.2021
300

Озонова діра над Південним полюсом за останній тиждень за розміром перевищила Антарктиду. Про це повідомляється на сайті європейської програми моніторингу атмосфери Copernicus.

«Вона дуже схожа на торішню, яка теж розвивалася очікувано до початку вересня, проте потім перетворилася в одну з найбільших і довгоживучих за всю історію наших спостережень», - розповів директор програми Вінсент-Анрі Пеш.

Щорічно озонова діра починає рости в серпні і досягає піку до середини жовтня. За словами Пеша, діра продовжить збільшуватися в найближчі два-три тижні. При цьому вже зараз вона більше, ніж 75% усіх дірок, що з'явилися з 1979 року.

У минулому році озонова діра над Антарктидою стала найтривалішою і однією з найбільших і глибоких за весь час спостережень. А в 2019 році вона, навпаки, була вкрай маленькою і нетривалою.

Озоновий шар, що знаходиться на відстані 10-40 кілометрів від поверхні Землі, є газовою оболонкою, що захищає планету від впливу ультрафіолетового сонячного випромінювання. Вперше озонову діру над Антарктидою виявили в 1985 році. Тоді появу дірок пояснювали викидом шкідливих речовин фреонів. Їх найбільш небезпечні різновиди заборонені Віденською конвенцією (1985) і Монреальським протоколом (1987).

Автор: Анна Макарчук
Читайте також