Підтоплення сіл, загроза для енергетики – наслідки підриву Каховської ГЕС
09:43 06.06.2023
405

В ніч проти 6 червня рашисти підірвали Каховську ГЕС. Жителів регіону закликають стежити за інформацією та дотримуватись рекомендацій. У ЗМІ наразі наголошують, що масштаб руйнування та ймовірні наслідки підтоплення уточнюються.

Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується, – повідомили рано-вранці в ОК «Південь».

Водночас в МВС України наголосили, що рівень води підіймається і всім, хто перебуває у зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади;
  • взяти документи і речі першої необхідності;
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців;
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських.

Станом на ранок 6 червня на Херсонщині розпочалася евакуація з небезпечних районів. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін закликав мешканців зібрати речі першої необхідності та чекати автобуси для евакуації.

Жителів лівого берега очільник ОВА закликав зробити все можливе для збереження життя, негайно залишивши небезпечні території. За його совами за 5 годин рівень води дістанеться критичної позначки.

Наразі під загрозою затоплення опинилися села на правобережній частині річки Дніпро в Херсонській області. Мова йде про села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

Зазначається, що через підрив Каховської ГЕС без питної води можуть залишитись жителі Херсонщини та окупованого Криму. Окрім того надзвичайна ситуація матиме  негативні наслідки для біосфери та становить загрозу для Запорізької АЕС. 

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також