Рада визнала фальсифікацію виборів президента Білорусі
13:04 15.09.2020
284

Верховна Рада ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. За проект постанови №3053а проголосували 228 депутатів.

“Проектом Постанови пропонується схвалити Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь, у якій міститься оцінка поточної ситуації, засуджуються методи влади з її вирішення, висловлюється неприпустимість залучення сил РФ та ОДКБ для нормалізації ситуації, а також міститься заклик до вирішення кризи в демократичний спосіб із залученням незалежних міжнародних посередників”, - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що вибори президента Білорусі пройшли з істотними порушеннями, численними відмовами в реєстрації кандидатів, непрозорим підрахунком голосів виборців.

"Закликаємо білоруську владу налагодити рівноправний діалог із білоруським суспільством для пошуку шляхів мирного виходу із сьогоднішньої кризи. Одним із варіантів могли б бути нові вільні та демократичні вибори за участі незалежних міжнародних спостерігачів від провідних європейських інституцій", - зазначили в парламенті.

Нагадаємо, в Білорусі тривають масові протести проти результатів виборів президента, які відбулися 9 серпня. Силовики проводять затримання мітингувальників, а також лідерів опозиції. Євросоюз вимагає від президента Олександра Лукашенка звільнити затриманих і дотримуватися права громадян на мирний протест. За час мітингів загинули люди. Щодо точної їх кількості невідомо.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також