Комітет рекомендує Раді посилити відповідальність за контрабанду тютюнових виробів
11:47 30.05.2017
252

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4327 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів".

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВРУ.

Так, законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за вчинення переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю підакцизних товарів.

В основному складі цього злочину пропонується криміналізувати вчинення зазначеної дії у великих розмірах, а у кваліфікованому - вчинення тієї самої дії щодо підакцизних товарів в особливо великих розмірах, або за попередньою змовою групою осіб, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або службовою особою з використанням службового становища.

Запропоновано у примітці до цієї статті під великим розміром підакцизних товарів розуміти їх вартість, яка у 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а під особливо великим - їх вартість, яка у 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Проектом закону передбачається встановити (у межах запропонованої нової ст. 2291 Кримінального кодексу) окрему кримінальну відповідальність за незаконне використання знака для товарів і послуг, під яким випускаються підакцизні товари, фірмового найменування, кваліфікованого позначення походження підакцизних товарів. В основному складі цей злочин належатиме до злочинів невеликої тяжкості, у кваліфікованому (ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб) - до злочинів середньої тяжкості, а в особливо кваліфікованому (дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені службовою особою з використанням службового становища або організованою групою) - до тяжких злочинів.

"Члени комітету за результатами обговорення підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме формуванню та реалізації ефективної державної політики у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів, детінізації та цивілізованому розвитку тютюнового бізнесу, забезпеченню захисту прав і законних інтересів виробників підакцизної групи товарів", - сказано у повідомленні. Нагадаємо, Рада прийняла в другому читанні законопроект №3254-д "Про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди частин вогнепальної зброї". Документ після кількох невдалих голосувань підтримали 226 нардепів.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також