Повернення 12 дітей з окупованих територій: свідчення про примусову паспортизацію та катування
14:26 19.07.2024
258

12 українських дітей разом зі своїми родинами повернулися з окупованих територій України, зокрема з Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Про це повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі.

За словами Лубінця, діти та їхні родини розповідають про примусову паспортизацію, обмеження прав та катування на тимчасово окупованих територіях. Без російських паспортів громадяни не мали доступу до соціальних гарантій і медичної допомоги. Лікарі відмовлялися приймати навіть дітей із вродженими вадами, а батькам пропонували відправити їх на "реабілітацію", яка часто означала депортацію чи примусове переміщення.

"Деяким дітям доводилося відвідувати російські школи, де здійснювалася активна агітація за 'руський мір'," - зазначив Омбудсмен.

Лубінець також розповів, що на окупованих територіях російські військові затримували, били та катували людей, включаючи застосування електричного струму і психологічний тиск. Дітей допитували без присутності батьків і також піддавали тортурам.

Особливо вразила історія одного з повернутих хлопців, який вирішив покинути окуповану територію, аби стати українським рятівником і здобути освіту в омріяному закладі вищої освіти.

"Саме відчуття своєї безправності, обмеженості і усвідомлення майбутнього, що чекало на дітей, стало для родин поштовхом до виїзду на підконтрольну Україні територію," - додав Лубінець.

Повернені родини вже відвідали Центр захисту прав дитини, де компетентна команда зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були.

"Україна завжди готова до повернення кожного і надаватиме необхідну гуманітарну, медичну, психологічну, соціальну та іншу допомогу," - наголосив Уповноважений з прав людини.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також