путін заявив, що рф підпише гарантії безпеки для України лише після вирішення питання Криму та Донбасу
11:00 27.04.2022
321

Президент рф владімір путін заявив, що росія не зможе підписати гарантії безпеки для України, не вирішивши спочатку територіальне питання Криму, Севастополя й так званих "ДНР" і "ЛНР", - про це він заявив на зустрічі з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем у Москві.

За його словами, росії “вдалося досягти досить серйозного прориву”, коли на переговорах в Стамбулі українська сторона “не стала пов'язувати з таким поняттям як міжнародно визнані кордони України, винісши за дужки Крим, Севастополь та визнані росією республіки Донбасу з певними застереженнями”.

Він, однак, зазначив, що потім рф “на жаль” зіткнулася з “провокацією” в Бучі, до якої, за твердженням путіна, “російська армія не має жодного стосунку”. Президент рф сказав, що через це Україна вирішила не виносити території Криму й Донбасу за межі договору щодо гарантій безпеки.

“Ми знаємо, хто це робив. І позиція наших переговорників з України щодо подальшого врегулювання кардинально після цього змінилася. Вони відійшли від своїх колишніх намірів винести за дужки питань гарантій безпеки (проблеми) територій Криму, Севастополя та республік Донбасу. Вони просто від цього відмовилися. І у своєму проєкті угоди з цього приводу, нам представленому, просто зазначили у двох статтях, що ці питання мають вирішуватися на зустрічі глав держав”, — заявив Путін.

Президент рф продовжив: “Для нас зрозуміло, що якщо ми віднесемо ці питання на рівень глав держав, не вирішивши їх попередньо хоча б у рамках проєкту угоди, ніколи вирішені і не будуть. У цьому випадку підписуватись під гарантіями безпеки, не вирішивши питання територіального характеру щодо Криму, Севастополя та республік Донбасу ми просто не можемо”.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також