«Меморандум про збереження трудового потенціалу» – в Одеському порту впроваджують нову форму соціального партнерства
17:37 27.02.2019
255

Спільно спрямовувати зусилля на збереження робочих місць, існуючого рівня заробітної плати та соціальних гарантій працівників у випадках оптимізації штатної структури відділів і служб у Одеській філії ДП «Адміністрація морських портів України» (ОФ ДП «АМПУ»). Ці та інші зобов’язання викладені у тристоронньому Меморандумі про співпрацю між Профспілкою робітників морського транспорту Одеського морського порту (ПРМТ ОМП), адміністрацією Одеського порту і стивідорною компанією ТОВ «Бруклін-Київ». Документ підписали сьогодні, 27 лютого, відповідно голова ПРМТ ОМП Володимир Зайков, начальник ОФ ДП «АМПУ» Ігор Ткачук і президент ТОВ «Бруклін-Київ» Юрій Губанков.

У вступній частині Меморандуму Сторони констатують необхідність постійного підвищення економічної ефективності діяльності ОФ ДП «АМПУ». Досягнення цієї мети інколи пов’язане з необхідністю реорганізації (злиття, об’єднання, оптимізації) штатної структури окремих відділів і служб і вжиття заходів соціального захисту найманих працівників. Оскільки Одеський порт являє собою співдружність десятків державних і приватних компаній з подібними видами діяльності, Сторона держпідприємства пропонує переведення (на тимчасовій або постійній основі) вивільнених працівників на аналогічні посади у приватних структурах. Профспілка порту, у свою чергу, слідкуватиме, щоб на новому місці спеціаліст отримав посаду за своєю професійною кваліфікацією і кар’єрним статусом та з зарплатою, не нижчою від тієї, яку він отримував на колишньому місці.

Усі підписанти наполягають на тому, що Меморандум може і повинен стати дієвим інструментом соціального захисту працівників держпідприємства, які отримають можливість знайти собі достойну роботу у порту за будь-яких реорганізацій штатної структури.

Очільник Одеської філії «Адміністрації морських портів України» Ігор Ткачук наголосив, що подібний крок має велике значення не лише для портовиків, а й представників стивідорних компаній.

 Адміністрація порту ставить собі за мету підписати такі ж меморандуми зі всіма стивідорними компаніями, які працюють у порту, - зауважив Ігор Віталійович. - Попередню згоду від їх керівництва ми вже отримали. Приємно відзначити, що зауважень з приводу цієї ідеї з боку наших партнерів не було ніяких. Може тому, що професіоналів не так багато, а Одеський порт завжди був і залишається кузнею кадрів для морської транспортної галузі. За прикладами далеко ходити не треба. Візьміть сьогодні будь-яку стивідорну компанію, там багато працює колишніх наших спеціалістів - як на рядових, так і на інженерних, управлінських посадах. Підписання меморандуму зовсім не означає, що ми плануємо якісь масові скорочення. Зовсім ні. Але якщо виникне ситуація, коли з метою вдосконалення організаційної структури адміністрації порту ряд посад доведеться скоротити, у нас буде можливість знайти і запропонувати людині нове робоче місце, а можливо й не одне, а кілька варіантів працевлаштування у стивідорних компаніях.

За словами Юрія Губанкова, президента ТОВ «Бруклін-Київ», компанія, яку він очолює активно співпрацює з представниками державного підприємства.

Коли у 1994 році наша компанія розпочинала співробітництво з Одеським портом, її штат налічував 170 чоловік. Зараз у нас працюють більше 900 чоловік, - сказав він. - І у нас є досвід працевлаштування цілого виробничого підрозділу держпідприємства: у 2011 році підчас передачі у оперування ТОВ «Бруклін-Київ» потужностей виробничого комплексу №11 ДП «ОМТП» до нашої компанії перейшли одразу 150 працівників. Тоді ми взяли на себе обов’язки по заробітній платі й інших гарантіях, які прописані у сьогоднішньому меморандумі… Зараз наша компанія починає новий масштабний проект розширення своєї діяльності в Одеському порту. І нам потрібні будуть робітники всіх спеціальностей, оскільки передбачається створення близько 250 нових робочих місць і збільшення обсягів перевалки вантажів з урахуванням усіх нововведень на 4,5-5 млн. тонн. Тому я впевнений, що ми з нашими зобов’язаннями, прописаними у Меморандумі, стовідсотково справимося.

Також підписання Меморандуму прокоментував голова ПРМТ ОМП Володимир Зайков. Він зауважив, що робота над створенням документу розпочалась наприкінці минулого року, а вже у 2019 він був підписаний.

Наприкінці минулого року за ініціативи адміністрації порту ідея підписання Меморандуму була винесена на обговорення Ради Одеського порту. Тоді представники приватних компаній її підтримали, - розповів Володимир Зайков. - І ось сьогодні перший документ з цього ряду було підписано. Для профспілки – це знакова подія. Ми задоволені з того, що працедавці розуміють важливість збереження професійного, або вірніше, людського капіталу порту. Спеціалісти стажем, які досягли певних успіхів у виробничих показниках, принесли реальну користь підприємству, повинні бути впевнені у завтрашньому дні. Тобто це дія на випередження, нова форма соціального партнерства. Підписання меморандуму з однією з найбільших стивідорних компаній, у якій до того ж діє один з кращих Колективних договорів – це тільки перша ластівка. Сподіваюсь, що в подальшому ми матимемо цілий пакет таких документів і нова форма співробітництва принесе користь не лише для держпідприємства, а й для стивідорних компаній.

Читайте також