Реформування освіти Вінниччини: на що потрібно звернути увагу
15:19 31.08.2017
254

Сьогодні відбувся круглий стіл на тему: "Партнерство в освіті" УкраЇна-Польща- Німеччина. У заході взяли участь громадські організації Вінниці, викладачі та методисти.

Обговорювали актуальні проблеми реформування освіти в умовах децентралізації влади в Україні, утворення об’єднаних територіальних громад на Вінниччині.

«Для нас важливо наскільки активність громадян буде високою в усіх державотворчих і в реформуванні всіх галузей буття. Важливо, щоб ми були активними в усіх сферах діяльності. Якщо проаналізувати представницькі та місцеві органи влади, складається так, що освітяни представлені дуже в малій кількості. Хочемо відродити нашу організацію освітян. В нас є хороші напрацювання з європейськими країнами. Ні для кого не є секретом, що на освіту виділяються великі кошти з європейської комісії. На сьогодні є потреба в хороших ідеях і, якщо вони будуть, можна над ними працювати і їх будуть фінансово підтримувати. Впевнений, що в наших спільних діях ми можемо надбати і хороших партнерів і ефективних освітян для реформи освітньої галузі», - виступив директор товариства «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Пилипович.

Громадські організації зголосилися спільно подумати і розпочати підготовку проекту, щоб саме з Вишеградською четвіркою з їх науковим фінансовим ресурсом і можливостями почати діяти в плані реформування регіональної освіти Вінниччини.

Пропонували теми, які вважають доцільними для спільного проекту.

Методист відділу початкового навчання КВЕНЗ Наталя Гальчинська розповіла, що в умовах децентралізації одним із найголовніших питань є закритість навчального середовища до партнерства, до діалогу.

Методист академії непереривної освіти та заступник управління громадської організації «Філософія серця» Олександр Кожуховський вважає, що навчальна програма має бути розроблена разом з школою, представленою вчителями, батьками, дітьми і підприємцями. Мало хто звертає увагу на те, що нам потрібно приділити увагу на самих дітей, чого вони хочуть.

Викладач Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу Ірина Стецюк наголосила, що в освіті немає демократії. Діти не мають права розповідати що насправді їм потрібно.

«Я дуже поважаю викладачів пенсіонерів з колишнім досвідом, але що вони можуть навчити сучасне покоління. Немає закладів, де працює студентське самоврядування, щоб діти вийшли і могли сказати, що вони хочуть», - додала Ірина Стецюк.

Отож над освітою України потрібно ще довго працювати. Тому громадська організація «Громадський простір»  чекає перспективні проекти, які допоможуть покращити освіту.

Читайте також