На Вінниччині реалізується масштабний соціальний проект ГО "Паросток"
09:44 11.01.2019

Громадська організація  «Паросток» з червня 2018р. по січень 2019 р. реалізовує  соціальний проект «Покращення якості життя людей з інвалідністю шляхом захисту їх прав та надання соціальних послуг у Вінницькій області, Україна», який фінансувався фінським фондом «ABILIS».

Щороку ГО "Паросток" проводить виявлення потреб осіб з інвалідністю. На сьогоднішній день для осіб з інтелектуальними та комплексними порушеннями, які за віком не можуть отримати соціальні послуги у спеціалізованих закладах  Вінницької області існує величезна потреба в послузі "Денного догляду".

У зв'язку з погіршенням економічної ситуації в Україні в 2018 році скоротилася кількість виділених державою коштів для надання даної послуги, а кількість осіб з інвалідністю, що потребує цієї послуги збільшується. Через це вищезгадана категорія людей з інвалідністю позбавляється можливості задоволення своїх прав і потреб. Особливо це стосується людей з інвалідністю, які проживають в сільській місцевості. У  м. Вінниця розвивається інклюзія, але немає достатньої кількості   корекційних класів підготовки дітей з інвалідністю до школи. Існує стереотип, що люди з інвалідністю потребують сторонньої допомоги, але такі люди самі можуть комусь допомагати, тим самим інтегруючись в сучасне суспільство через волонтерську діяльність.

Саме тому, метою даного проекту є поліпшення якості життя 550 осіб з інвалідністю, які проживають на Вінниччині шляхом захисту їх прав та інтеграції їх в суспільство.

- Допомогти адаптуватися до повсякденного життя людям з інвалідністю, захистити права кожної людини з інвалідністю на рівні європейських стандартів та  впровадити  інклюзивні    послуги на території України – місія ГО «Паросток», - говорить голова правління ГО «Паросток» Ірина Саранча. – Особлива подяка від нашої організації та усіх учасників проекту ректору ВДПУ Наталії Лазаренко та депутату Вінницької обласної ради Людмилі Станіславенко за підтримку в його реалізації. Разом ми зможемо все!

Заходи, які були проведені у рамках реалізації проекту:

1.Проведена прес-конфереція про початок реалізації проекту з сурдоперекладом

  1. Наданні послуги «Денного догляду» для 16 осіб старше 35 років з глибокої і помірною інтелектуальною недостатністю
  2. Створена і облаштована кімната для проведення корекційної занять для підготовки і адаптаціідетей з інвалідністю до школи на базі Центру ГО «Паросток». Також корекційні посллуги надвються студентами-волонтерами на базі Вінницького державного педагогічного університету.
  3. Надано супервізійні і консультаційні послуги для студентів-волонтерів
  4. Проведена робота арт-терапевтичної майстерні для людей з фізичними та інтелектуальними порушеннями від 35 років і старше.
  5. Створено освітній курс для людей з інвалідністю, які хочуть займатися волонтерською діяльністю
  6. Проведено Форум волонтерів з інвалідністю "Побачити цінність кожного" на базі Вінницького державного педагогічного університету. Метою Форуму було створення майданчику для представлення та обговорення моделей включення осіб з інвалідністю, особливим чином осіб з порушеннями інтелектуального розвитку, у волонтерський рух Вінниччини.
  7. Підготовлено та надруковано "Довідник волонтера" для осіб з інвалідністю спрощеною мовою.
  8. Проведена рекреаційна поїздка для осіб з інвалідністю та волонтерів у м. Львів
  9. Розроблено соціальний ролік щодо соціальної значимості волонтерства з сурдоперекладом

Крім цього, в рамках проекту, було організовано та проведено одноденну акцію «Стосується кожного!», учасниками якої стало 15 людей, а саме особи з інвалідністю та студентська  молодь. Акція була спрямована на поліпшення навколишнього середовища та проходила біля офісного приміщення ГО «Паросток».

Довідка: Фонд «ABILIS» був створений у Фінляндії у 1998 році особами, які мають різні форми інвалідності. Фонд надає підтримку діяльності, яку спрямовано на забезпечення рівних прав та можливостей для людей з інвалідністю в країнах, що розвиваються.

За інформацією: ГО "Паросток"
Читайте також