Вінницький фестиваль книг VinBookFest об'єднав книголюбів (ФОТО)
09:05 18.05.2019

У місті вчора була шалена спека, яка, однак, не стала на заваді книгоманам з усієї Вінниці відвідати фестиваль української літератури та книжок. Видавництва з різних міст України, презентації від місцевих авторів та зірок української літератури, виставки книжок, майстер-класи та багато інших цікавинок потрапили у фокус «Перших Новин» 17 травня.

12.00. Майдан Незалежності

Перший пункт мандрівки вінницьким букфестом – фонтан «Мушля», що на Майдані Незалежності. Там і стартувала вчорашня подія дня. Фестиваль книг «VinBookFest» проходить у Вінниці вже не перший рік, і щороку дивує книжковими новинками, цікавинками з різних видавництв та авторами. 2019 не став виключенням: цьогоріч письменників, поетів та локацій надзвичайно багато, а тому очі ризикують просто розбігтися.

VinBookFest«Фестиваль відбувається втретє. У кожному обласному центрі вони є, а тому наші небайдужі бібліотекарі вирішили, що і у нас він має відбутися. Завжди є популярність, локації фестивалю ніколи не залишаються порожніми, - говорить Ірина Івасюк, директорка фонду культури міської централізованої бібліотечної системи. - Навіть зараз, як бачите, фестиваль ще не почався, а людей дуже багато, усі дивляться, купують книжки. Минулого року видавництва не поїхали ображеними, були дуже задоволені, що змогли продати книжки».

  • І дійсно: локацій та видавництв дуже багато. Однак, обіцяють більше цікавинок. Серед них – зустрічі з відомими авторами, серед яких – Василь Шкляр, Сашко Лірник та інші.

«Цьогоріч в нас у гостях чотири відомі письменники, - розповіла Ірина. – Вони будуть проводити автограф-сесії тут, під відкритим небом. Будь-хто може долучитися, задавати питання та отримати автограф улюбленого письменника».

Локації фестивалю прийшли до смаку кожному: від дорослих до найменших вінничан. Для діток організатором підготували майданчик з іграшками та дитячими книжками, а дорослі ж могли обрати книжки до смаку та їх придбати, а також познайомитись з місцевими видавництвами.

«Наша мета – показати, що є не тільки телевізор та телефон. Є ще книжка, яку цікаво та потрібно читати», - підсумувала пані Івасюк. На одній з локацій вінничани мали можливість долучитись до допомоги військовим на Сході. Акція «Книга для бійця» від бібліотечної системи створена спільно з місцевими волонтерськими організаціями, передбачає збір книжок від небайдужих містян. Ці книги потім відправляться на Схід.

«Люди тільки сходяться, але ми впевнені, що до акції долучаться активно, - говорить волонтерка акції, працівниця однієї з вінницьких бібліотек, Світлана Титаренко. – Ми разом з волонтерами стараємся розказати людям про те, як нашим військовим потрібна підтримка, просимо долучатись».

Одна з книжок була віддана самим автором, вінницьким письменником Олександром Дмитруком. Його книга «Страх Господній» з автографом відправиться на Схід вже дуже скоро.

  • На фестивалі дуже багато молоді та дітей, а тому не можна з упевненістю сказати, що міленіали не читають. Про свої враження від заходу охоче розповіла молода вінничанка Наталія:

«Про цей фестиваль я дізналась випадково: просто проходила повз і побачила, що тут відбувається якась цікавинка. Мені захотілось подивитись, адже читати я дуже люблю, і хочу дізнатись, що ж новенького та свіжого пишуть українські письменники. Насправді ще не все побачила, але точно знаю, що завтра візьму друзів, і ми підемо на фест разом. Це правильно, що вінничани долучаюся до літератури, цікавляться нею. Я рада, що все більше людей читають, українська література того варта».

Одне видавництво привернуло увагу кількістю заходів та презентацій. Це – молоде вінницьке видавництво «Дім Химер», яке увірвалось на український книжковий ринок «химерною прозою» молодих українських авторів та швидко завоювало популярність серед молоді. «Химерне» - це усе, що пов'язане з нестандартними жанрами: фентезі та фантастика, горрор та антиутопії. Саме це видавництво на практиці показало: молодь любить читати й не тільки. Молоді автори «Дому Химер» працюють у цікавих жанрах та створюють нову українську літературу.

Там же можна було зустріти одну з перших авторок видавництва, Поліну Кулакову. Її роман «Дівчина, яку ми вбили» вже проїхався усією Україною, і авторка обіцяє, що буде надзвичайно цікаво на сьогоднішній презентації, яка відбудеться увечері.

«Це все – наші перші книги, свіженькі, тільки з друку, - розповідає Поліна, показуючи книжкові новинки від видавництва. – Триллери, містичні оповідання, стімпанк. Така література, яку в Україні раніше видавали мало, а краще сказати – майже не видавали. Головна перевага «Дому Химер» - воно видає лише українських сучасних авторів».

Видавництво дуже молоде: воно стало відкриттям цього року у Вінниці.

«Перша книга «Дому Химер», «Дівчина яку ми вбили», вийшла у квітні цього року, - поділилась письменниця. – Усі наступні стрімко вийшли після неї».

14.00. «Креативний простір Артинов»

Майстер-клас від письменниці та редакторки «Дому Химер» Вікторії Гранецької проходив в «Артинові», там можна було сховатись від спеки основної локації та навчитись писати оповідання.

«В «Артинові» вже відбувся один з наших заходів, соціальний експеримент, який полягав ось у чому: ми взяли одну книгу, назва якої була засекречена, і на цій презентації ми її оприлюднили й тепер усі можуть бачити її. Це - «Жовтий закон», автор – Сергій Рибницький, - розповіла Вікторія. – Зараз же у нас відбувається імпровізований майстер-клас».

  • Не простих оповідань, а саме химерних – ось у чому цікавинка.

«Нас запросили на VinBookFest, основна локація на Майдані Незалежності, однак, ми боялись, що буде дощ, тому постарались знайти ще одну локацію під дахом, - говорить Вікторія. – Ще один такий захід відбудеться у «Книгарні Є»: презентація роману нашої авторки Поліни Кулакової, «Дівчина, яку ми вбили». Він презентувався у багатьох містах, і ось нарешті доїхав до нас».

На майстер-класі, до речі, на усіх письменників чекала приємна новина від видавництва. «Дім Химер» незабаром розпочне конкурс короткої химерної прози, найкращі оповідання якого згодом будуть опубліковані в окремому збірнику.

15.30. Майдан Незалежності

Виступ Василя Шкляра був надзвичайно популярним серед вінницьких книголюбів. На терасі зібралось багато прихильників письменника, дехто прийшов навіть з книжками, щоб отримати автограф.

Письменник не стільки презентував свої книги, скільки вів дружній діалог з читачами, розповідав про свою творчість, про цікаві моменти з творчого і не тільки життя.

«Які в мене гарні читачі маленькі! – це була одна з перших фраз виступу Шкляра. – Знаєте, вони наймудріші. Я, до речі, нещодавно на Поділлі, але у сусідній області, презентував книгу. І одна п’ятирічна дівчинка висловилась краще за будь-якого письменника чи філософа, що таке читання і для чого воно потрібне. Ця дитина подивилась і сказала: «Люди читають книжки для того, щоб не буть дурними!»

Формат був абсолютно вільним, автор охоче та з гумором відповідав на запитання від вінничан.

«Я людина дуже щира, розмовляю скрізь так, як у себе на кухні, це мені часто шкодить, але що вже з тим», - чесно зізнався письменник, і приступив до свого виступу.

17.00 Кінотеатр «Родина»

Сашко Лірник – це один із письменників, що привабили увагу зовсім юних вінничан, і все завдяки тому, що привіз до міста те, що особливо люблять діти: казку та казковий фільм «Чорний Козак».

«Сьогодні, прямо зараз, у Каннах відбувається міжнародний кінофестиваль, і наш фільм «Чорний Козак» його відкриває. Я мав би бути там, але настільки наші вінницькі дівчатка переконливі, що я пообіцяв приїхати й просто не зміг відмовитись. Кінофестиваль кінофестивалем, а мої глядачі та читачі у Вінниці – найважливіші для мене», - поділився враженнями Сашко.

«Чорний Козак» знімали 10 років, за словами автора, і ось нещодавно він вийшов. У Вінниці, на відміну від інших міст, його показували в найкращий час, при повних залах, однак, подивилось його дуже мало людей. Цю ситуацію виправили вінницькі книго- та кіномани, яких була повна зала.

Ну, а після перегляду кіно відвідувачі мали змогу придбати у Сашка Ліринка книжку з казками та авторським автографом.

Цьогорічний «VinBookFest» - це калейдоскоп цікавинок та книжкових новинок, які просто не можна пропустити! Фестиваль триватиме ще сьогодні, а тому поспішайте на локації та поринайте у світ захопливої української літератури.

Читайте також