У Вінниці завершився фестиваль «Острів Європа»
09:03 18.06.2018
253

17 червня на території Музею Коцюбинського відбулось закриття літературного фестивалю «Острів Європа».

Негода, що розпочалась надвечір, не зіпсувала заходу, а навіть навпаки – додала його атмосфері камерності та нових відтінків. Із саду музею глядачі та виступаючі перемістились до світлиці для того, щоб спочатку послухати читання Артема Чеха та Ірини Цілик, а потім – відвідати прем’єру музично-поетичного перформансу Катерини Калитко і Mashala Doza.

Обидва заходи зібрали у світлиці музею стільки глядачів, що місця займали навіть на підлозі та в коридорі, а враження у всіх склались просто чудові.

- Закриття фестивалю бере за душу, - розповіла нам одна з відвідувачок. – Ці тонкі відчуття беззахисності і суму, що викликав перформанс, не можна ні з чим переплутати і ніяк не можна передати словами. Це треба просто відчувати, і зараз, вийшовши на вуличну прохолоду, я відчуваю себе неймовірно живою. Хочеться мріяти, хочеться писати. Було дуже класно.

Нагадаємо, що фестиваль «Острів Європа» відбувався чотири дні, і був надзвичайно насичений заходами. Презентації, читання та дискусії проходили одна за іншою. Усі дні були зайняті з ранку і до пізнього вечора. У Вінницю завітали як маловідомі письменники, імена яких вінничани відкрили для себе на «Острові», але й всім нам добре відомі Сергій Жадан, Олег Каданов та Євген Турчинов.

- Скажу відверто: враження переповнюють, тому що задумка грандіозна. Я розумію, що те, що сьогодні бачив – це лише маленька дещиця всього того, що було за всі дні фестивалю. З літературознавчої точки зору, як на мене, враховано дуже багато деталей, камерні літератури прозвучали дуже виразно, об’єктивно, і разом з тим – показана суть кожного літературного явища, що були представлені, - поділився з нами враженнями від фестивалю поет Віктор Крупка. - Такі заходи потрібні, вони підіймають рівень міста та дають нам розуміння, що література рухає, і нехай з кожним роком вона до себе привертає увагу все більшої частини містян та жителів України.

Що ж, «Острів Європа» вдався на сто відсотків, незважаючи на погодні умови, що повсякчас вносили до графіків свої корективи. Ми сподіваємось, що такий чудовий захід увійде в традицію та радуватиме вінничан ще багато років.

Читайте також