«Майстерня шкільних ініціатив»: учасники можуть отримати 100 тисяч на реалізацію власних проектів
13:21 25.10.2019
252

Сьогодні, 25 жовтня, у HUB «Місто змістів» пройшов третій етап циклу тренінгів для учнів старших класів в рамках проекту «Майстерня шкільних ініціатив», який був підтриманий на конкурсі Інституту громадянського суспільства (ІГС) у 2019 році.

Метою даного починання є стимулювання громадської активності шкільної молоді у Вінниці шляхом навчання школярів проектному менеджменту та розробки ними ініціатив, спрямованих на соціальний, культурний та економічний розвиток громади.

Проект реалізується ГО «Освітній простір 2.0» за підтримки Вінницької міської ради у партнерстві з департаментом освіти.

Зокрема, сьогодні, учасники почали працювати в групах, розробляючи базову ідею. До речі, ідеї були найрізноманітніші, починаючи від відновлення інвентарю в шкільному спортзалі, встановленню кулерів з водою, створення тематичних зон відпочинку, обладнання для кабінетів фізики і хімії, придбання нового обладнання в кабінети фізики і хімії і закінчуючи облаштуванням сходів.

Працювали учасники за схемою: опис проблеми, мета проекту, завдання, план реалізації і бюджет, можливі ризики.

Директор департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, коментуючи подію, розповіла:

«В даній групі половина зі 150 учасників, оскільки просто не вистачило простору, аби зібрати разом активістів зі всіх шкіл Вінниці. Тут представлені учні 7- 11 класів, небайдужі діти, що прагнуть змін. Освітній простір 2.0 виграли конкурс Інституцій громадянського суспільства з проектом «Майстерня шкільних ініціатив», після розробки якого вони провели опитування по школах і ініціативні діти зареєструвалися. Надзвичайно приємно, що в проекті взяли участь усі школи, де є старші класи, тобто 33 школи, бо в 3 вінницьких школи — початкові. Від кожної школи різна кількість учасників, але жодна не залишилася байдужою до проектного менеджменту і формування проектного мислення, ці діти бачать своє майбутнє в активній діяльності. Сьогодні вони збираються втретє, першого разу це була більш теоретична історія, коли їх навчали, як писати кошториси, сьогодні учасники вже по своїх групах розповідатимуть про свої проекти, щоб в подальшому презентувати їх в своїх школах.

До слова, на минулому тижні 40 заступників директорів шкіл теж прокачали власні навички в написанні проектів завдячуючи організації Освітній простір 2.0 В підсумку учасники цих тренінгів отримають сертифікат, але якщо вони розроблять справді вдалий проект, то наступного року можна податися або на «Майстерню екологічних ініціатив», або на «Бюджет шкільних ініціатив» і виграти певні кошти для своєї школи, аби зробити арт-простір, бібліотеку все, що забажають діти. В залежності від того, як вони зможуть презентувати свій задум перед журі, що складається з представників структурних підрозділів міської ради, громадських організацій, всіх лідерів шкільного самоврядування, фактично відстояти проект доведеться перед майже 40 членами журі, але на кону стоять великі гроші — 100 тисяч на реалізацію великого проекту та 50 — на малий, це є вагомою мотивацією».

Читайте також