«Побачити невидимих, почути мовчазних»: у Вінниці обговорили створення притулку для безхатченків
13:22 27.12.2019
252

«Побачити невидимих, почути мовчазних» — під такими гаслом сьогодні відбулося підсумкове обговорення концепції надання послуг безпритульним у Вінницькій ОТГ та Вінницькій області. Захід був ініційований ГО «Вісь», яка виступає координатором експертної групи, у ньому взяли участь представники міської ради, громадські активісти, представники закладів охорони здоров'я, центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, депутати обласної ради, масмедійники та іноземні і місцеві волонтери.

Заступниця голови міської ради Галина Якубович пояснила позицію міської ради, відзначивши, що робота в даному напрямку має вдосконалюватися, а кінцевою її точкою має стати створення місця, де комплексно надаватимуться послуги, тобто муніципального притулку для безхатьків.

Вона зазначила, що потрібно проводити інформаційну кампанію, аби містяни знали, куди можна звернутися, до кого можна зателефонувати, щоб допомогти цим людям.

Також Галина Анатоліївна відзначила внесок громадських організацій у вирішення цієї проблеми, зокрема згадавши ГО «Полум’я надії», з якою міська рада співпрацює не перший рік, згадала вона також релігійні організації, що не залишаються осторонь цієї соціальної проблеми.

Підсумовуючи свій виступ, посадовець погодилася, що таку проблему можна вирішити тільки спільними зусиллями влади і громадських організацій.

Щодо створення притулку, то вже йде робота з закладом обласної ради «Соціотерапія», після трансформації якого будуть створені місця нічного перебування, можливі інші варіанти, головне, щоб крок за кроком починати: спочатку місця нічного перебування, потім — повноцінний притулок.

Депутатка обласної ради Людмила Станіславенко зі свого боку також пообіцяла активну співпрацю та зробити все можливе, аби вирішити питання притулку для безхатьків.

—Якщо в 2020 році почнемо працювати, то в 2021 матимемо такий заклад, — запевнила депутатка.

Директор департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова розповіла про послуги, що надаються цій категорії осіб в рамках діючих міських програм та спільно з громадськими організаціями, так, з її слів, впродовж 2018-2019 років 199 особам даної категорії надано повний спектр соціальних послуг.

Присутні визначилися з тим, що люди без певного місця проживання мають проблеми з реєстрацією і оформленням документів, реінтеграцією та відсутністю місця, де можна переночувати.

Якщо з оформленням і реєстрацією міська рада та громадські організації вже мають певні зрушення, то притулок — завдання на найближчу перспективу.

Світлана Дубина, представниця ГО «Вісь» висловила вдячність, що міська влада починає чути і робити системні кроки, тому що громадськість, благодійні фонди мають долучатися, але держава та міська влада мають грати першу скрипку в питанні створення такого закладу.

Читайте також