Картини написані без пензля: у Вінниці відкрилася виставка Наталії Луценко
11:15 07.08.2019

У Вінниці відкрилася персональна виставка вінницької художниці Наталії Луценко "Моя Самчиківка".

Куратор виставки Оксана Колісниченко, презентуючи авторську експозицію, зазначила, що протягом віків в Україні формувалися особливості регіонального декоративного розпису зі своєю образною стилістикою. Розписи широко використовувалися для орнаментації житла, тканин, посуду, керамічних та дерев'яних виробів. Барвистий, зі своїм характером і стилем самчиківським розпис, який походить з села Самчики Старокостянтинівського району  Хмельницької області, для багатьох ще залишається невідомим.

Його відродили у 60-х роках минулого століття після того, як в селах Северини та Самчики було знайдено кілька розписаних хат, саме на основі  цього розпису місцеві художники почали розвивати цей напрям.

Лише чотири майстри володіють секретами цієї техніки, серед них Віктор Руковський, під керівництвом якого Наталія Луценко засвоювала ази майстерності. Загалом майстриня прийшла до живопису через вишивку, якою вона займалася професійно, закінчивши профтехучилище з відповідною спеціалізацією, потім був Вінницький державний педагогічний університет (учитель молодших класів).

Художниця постійно працює над власним самовдосконаленням, закінчуючи курси, освоюючи нові техніки живопису. Зараз пані Наталія керує гуртками у Вінницькій обласній станції юних натуралістів і навчається у магістратурі за спеціальністю "Публічне управління і адміністрування", але найбільшою пристрастю для художниці лишається самчиківський розпис, адже саме він докорінно змінив історію її життя

Пані Оксана застерегла присутню публіку, зауваживши, що перша персональна виставка  — це як оголити душу. І ми мусимо бути вкрай делікатними, зазираючи до внутрішнього світу митця.

Автор розповіла про те, як закохалася в цю техніку, пояснила основні відмінності між популярним петриківським  і  майже забутим самчиківським розписами, а також розкрила одну з найбільш інтригуючих подробиць, пояснивши, що таке "фунтик" та як досягається подібний результат на полотні — філігранна  імітація фарбами вишивки гладдю.

Всі присутні змогли побачити  ті  таємничі "фунтики" — крихітні пакетики з фарбою, якими власне і виконується розпис, та напроситися на авторський майстер-клас.

Вже в кулуарах виставки, відповідаючи на питання, за яким принципом добираються художники, твори яких експонуватимуться, Оксана Анатоліївна розповіла, що галерея передовсім вбачає свою місію в тому, аби надати молодим митцям-початківцям майданчик для представлення публіці їх творів, адже маститі майстри мають ширші можливості, а тим, хто робить перші кроки, потрібно принаймні надати  стартову площадку для самореалізації.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="232620,232619,232618,232617,232616,232615,232614,232613"]
Читайте також