«Вінниця - столиця УНР»: у місті стартував фестиваль військово-історичної реконструкції
17:03 10.10.2019

Сьогодні на Майдані Незалежності стартував IV фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця - столиця УНР».

В рамках проекту на містян чекала виставка «Фактор свободи»', присвячена таким видатним постатям української історії, як Іван Мазепа, Симон Петлюра та Степан Бандера.

На відкритті виставки виступив заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Іван Педорук, зауваживши символічність того, що напередодні Дня захисника України та свята козацтва, стартувала така подія.

Інна Кухарчук, заступник керівника апарату Вінницької облради, у своєму зверненні зазначила, що нашу силу до свободи ніколи не зруйнує час, адже епохи міняються, а виклики повторюються.

  • Ми і зараз стоїмо перед вибором, маючи шанс не повторювати помилки минулого, пам'ятаючи сторінки історії.

Заступник директора Департаменту культури ВМР Ольга Дернова подякувала всім причетним до створення такого знакового заходу, що набуває все ширшої популярності не лише в нашому регіоні, а й далеко за його межами.

Один з ідейних натхненників і батьків фестивалю, директор центру історії Вінниці Олександр Федоришен, звертаючись до присутніх, сказав, що ця виставка - пігулка, що лікує свідомість і дає можливість заробити самостійні висновки.

  • Ідеальних людей не існує, тому не варто ідеалізувати героїв сьогоднішньої виставки, але їх вагу для історії нашої держави важко переоцінити.

Відомий військовий історик та один з авторів виставки Богдан Галайко, подякувавши усім, хто допоміг створити таку модернову і креативну експозицію, розповів про оригінальний формат у формі фейсбук- сторінок, на яких відомі історичні постаті постали в іпостасях наших сучасників, які пишуть коменти на своїх сторінках, лайкають однодумців, репостять сучасників, врешті переписуються в месенджері чи телеграмі.

Крім того, пан Богдан провів коротку авторську екскурсію, зупинившись на окремому стенді, присвяченому Василю Сліпаку, який теж став сучасним символом свободи.

Читайте також