Всесвітній День Української Хустки: ідею вінничанок підтримали у 20-ти країнах світу
16:41 10.12.2019
275

7 грудня, вперше в Україні, за ініціативи депутатки Вінницької облради та голови Вищої Ради Клубу Успішних Жінок «Жінки України» Людмили Станіславенко, відбулось святкування Всесвітнього Дня Української Хустки.

Підготовка до відзначення тривала більш ніж півроку, а напередодні самого свята організатори запустили масштабний флеш-моб «Зроби фото з хусткою» та звернулися до Президента України з ініціативою внести Всесвітній День Української Хустки до календаря державних свят та відзначати його на Всеукраїнському рівні.

Під час свого виступу Людмила Анатоліївна поділилася історією створення проекту та наголосила, що Хустка – це генетичний код українців.

  • Я організувала та провела сотні благодійних заходів і соціальних проектів, і сьогодні я розумію що саме Свято Хустки стане проектом мого життя, - говорить пані Людмила. - Ті емоції та атмосфера, які подарував мені цей день неможливо передати ні словами, ні світлинами, ні відео адже - це було щось неймовірне. Кожен з нас має свої, особисті та дуже особливі спогади з дитинства, пов’язані з Хустиною. Наприклад, я на все життя запам’ятала ті спеціальні полички для хусток, які були у моїх бабусь та прабабусь. Там вони зберігали хусточки на город, на свята, в неділю до церкви і обов’язково хустину на-смерть .... і тоді в дитинстві я не розуміла, навіщо відкладати ті хустки, вони ж майже усі однакові … і бабуся ще зовсім молода, щоб думати про останні дні. І лише готуючись до цього особливого дня, дістаючи зі скрині бабусину Хустку, я зрозуміла, яку неймовірну енергетику вона несе у собі.

Всесвітній День Української Хустки: ідею вінничанок підтримали у 20-ти країнах світуТакож Людмила Анатоліївна звернула увагу присутніх на те, що Хустка супроводжувала українців впродовж всього життя й наголосила, що захід який пройшов у Вінниці мав на меті об’єднати усіх жінок.

- Часом одне просте питання може стати стимулом для створення дійсно великого і неймовірного проекту, - сказала вона. – Під час святкування Всесвітнього дня Хіджабу прекрасна Люба Завальнюк запитала мене: «Чому немає дня Української Хустки? День Хіджабу є, а от дня Хустки немає». І саме з того дня, з того простого питання від дівчини, яка близька мені по духу і стилю життя, я щоденно думала і виношувала ідею свята. Місяці роздумів про те, як привернути увагу громадськості до проекту і зробити його не просто Всеукраїнським, а Всесвітнім. Адже не важливо де ти живеш і хто ти по національності, головне - це любов до України, її історії та самобутньої культури. Ми витратили надзвичайно багато сил та часу, аби свято пройшло. Проте нам би нічого не вдалось, якби не прекрасні українки, які долучились до нашого флеш-мобу. Дівчат було надзвичайно багато – ми отримували світлини від етнічних українок, які мешкають за кордоном, нас підтримали діаспори, освітні заклади, територіальні центри, Всеукраїнські та Всесвітні організації, органи місцевого самоврядування, народні колективи.

За підрахунками експертів до свята долучилися жінки, які проживають у 20-ти країнах світу, а свої світлини у соціальних мережах розмістили більш ніж пів-мільйони українок.

Окрім того, у  Всесвітній День Української Хустки у Вінниці було підписано Меморандум між Клубом Успішних Жінок  «Жінки України» та Громадською Спілкою «Спілка Жінок України». Організатори  наголосили, що підписання цього документа можна назвати знаковою подією.

Ведуча свята, Любов Завальнюк, зауважила, що свято дійсно має міжнародний масштаб.

-У соціальній мережі Фейсбук нашу ідею заснування підтримали такі країни як, Греція, Кенія, США, Польща Італія та Канада, - сказала Любов Завальнюк. – А на саме свято завітали представниці Албанії, Азербайджану, Індії країн Африки, Польщі,  Білорусії, Грузії, Роми, Литовці та Євреї.

Власне 7 грудня, в молодіжному центрі «Квадрат» організаторки продемонстрували гостям світлини, які впродовж трьох тижнів надсилали українки з усіх куточків світу та розповіли гостям історію Української Хустки. Додавали колориту святкуванню виступи народних майстрів з різних куточків нашої області та майстер-класи з в’язання хустки.  Також на гостей чекав особливий сюрприз – колекція суконь, виготовлених зі старовинних Хусток, від вінницької дизайнери Світлани Мазур.

[gallery ids="239498,239497,239496,239495,239494,239493,239492,239491,239490,239489,239488,239486,239485,239483"]
Читайте також