Олена Павлова: девіз Благодійного фонду Людмили Станіславенко - «Створений, щоб розвивати»
09:52 06.09.2017
255

Сьогодні в Україні в цілому, та на Вінниччині зокрема працює багато благодійних організацій, які допомагають, тим хто цього потребує. Нині волонтерство та благочинність тісно пов’язані з життям кожного з нас.

Журналіст сайту ilikenews.com.ua поспілкувався Оленою Павловою, виконавчою директоркою    благодійної організації «Благодійний фонд Людмили Станіславенко». Говорячи про засновницю фонду директорка наголосила, що пані Людмила вміє, як ніхто об’єднувати здавалось би непоєднуваних людей, іноді, як вони самі вважають, прямих конкурентів, і так вміло і легко це робить, що сьогодні навіть в голові не вкладається, як за такий період можна зробити так багато. А секрет простий – треба об’єднувати зусилля.

  • Сьогодні на Вінниччині працюють багато благодійних фондів, волонтерських організацій і т ін. Фактично люди починають виконувати функції держави, чи добре це?
  • Давайте розділимо це питання, і я відповім на них окремо. Так, насправді фондів, як і інших громадських організацій на Вінниччині дуже багато, переважна більшість з них або не працює одразу після утворення, або ж мають достатньо вузьку спеціалізацію. І головне – давайте розрізним нарешті благодійні організації та громадські, зрозуміємо їх відмінності.
  1. Громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів. Діяльність керується Законом України "Про об'єднання громадян".
  2. Благодійна організація - недержавна організація, головною метою діяльності якої є здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства або окремих категорій осіб. Провадить свою діяльність у відповідності із Законом України "Про благодійництво та благодійні організації" .

Тепер щодо функцій держави та активності громадян. Розумієте, ми ще навіть не почали виконувати свої функції громадян, я вже не говорю на зазіхання на функції держави! Подивіться на розвинені країни, всі чиновники, які обіймають найвищі посади, переважна кількість бізнесменів, підприємців, найзаможніші люди світу здійснюють волонтерську діяльність, жертвують, стають послами ООН, корпусу МИРУ, стають у чергу, розумієте, у чергу!!! Щоб доглядати за хворими тваринами, допомагати іншим, піклуватись та опікуватись. А у нас? Ми ще ембріони у благодійності. І якби не Майдани і не війна, зрушити нас з місця було б важко.

Сьогодні на сотні тих благодійників та волонтерів, які працюють на теренах області припадає навантаження, яке не під силу тисячам, тому, я вважаю, що чим більше з нас зрозуміють, що функції держави – це функції кожного з нас, тим простіше буде життя і тим активнішою стане благодійність і громадський рух.

  • Чим «Благодійний фонд Людмили Станіславенко» відрізняється від інших, яка основна задача фонду?
  • Коли у минулому році Людмила вирішила свою довгорічну благодійну діяльність перевести у офіційне русло і створити фонд, я підтримала її та прийняла пропозицію попрацювати на фонд, основна задача якого не латати дірки, а розвивати. Власне, і девіз нашого фонду «Створений, щоб розвивати» - чітко це відображає. Людмила Анатоліївна, як дуже системна та виважена жінка, як депутат, як політик і громадський діяч чітко розуміє – необхідно запускати та підтримувати проекти, які згодом принесуть користь  якомога більшій кількості людей, які кардинально змінюють життя. Тому сьогодні фонд від точкових проектів все частіше переходить до системних змін. До довготривалих акцій, допомагає розвивати культуру області, соціальну сферу, підтримувати талановиту молодь, активно допомагає спортивним проектам обласного та всеукраїнського масштабу.
  • Протягом 2016- 2017 року проекти, які здійснив фонд були дуже різноманітними, розкажіть про них трохи більше.
  • Розумієте, важко обійняти неосяжне (посміхається), у Людмили Станіславенко, мабуть, кожен ранок починається з того, що хтось просить про допомогу, а відмовляти вона не навчилася, і, мабуть, так і не навчиться. Але я спробую зупинитись на головних проектах року, які запам’ятались, мабуть, усім. Це збір коштів  на лікування Дениса Проценка, для організації збору коштів ми провели акцію   «Вплети жовто-блакитну стрічку у волосся». Хлопчик мужньо боровся з раком крові, і зараз, на щасті, долає його. Для дівчинки зі схожим діагнозом Катерини Галки ми провели масштабну «Депутатську кухню», до якої долучились і депутати Верховної ради, обласної та міської ради, а спільно з благодійним фондом Ірини Борзової провели акцію по збору коштів на лікування Ірини Ящук , дівчинки, яка потребувала операцію по виправленню хребта, мужня та сильна дівчинка, якій приємно допомагати. І захід  під назвою «Творчість у благо» запам’ятається мені як один з найбільш яскравих та високопрофесійних. Взагалі мені приємно спостерігати за тим тандемом жінок, які об’єднуються заради чогось потужного і прекрасного.

Окрім того фонд постійно опікується нашими вояками, як напряму, так і через волонтерів: закуповує та передає питну воду та продукти харчування, амуніцію, допомагає паливно-мастильними матеріалами, підтримує проекти реабілітації військових, футбольну команду ветеранів АТО, допомагає госпіталю закуповувати обладнання.

Програми розвитку, підтримки, створення інклюзивного середовища, постійна допомога нашим давнім друзям – Стрижавському будинку-інтернату, Прибузькій спеціалізованій школі інтернатного типу, Вороновицькому будинку- інтернату – Людмила Станіславенко буває там майже щомісяця. І ніколи не приїздить туди з пустими руками, завжди це солодощі, які полюбляє дітвора, подарунки, розважальні заходи, тощо

  • Чи задоволені ви тим, як сьогодні держава підтримує діяльність благодійних організацій.
  • Я не вважаю, що держава сьогодні має підтримувати благодійні організації. Це особиста справа кожного – брати участь у благодійності чи ні. Функція держави – слідкувати, щоб у цій царині все було законно, от і все. Решта – питання часу. Ми звикнемо, що робити добро – природньо, нас буде більше, проблем буде менше, ось, власне і всі задачі.І ще, знаєте, за що особливо люблю і поважаю засновницю фонду, власне чому склалась і наша робота, бо Людмила Станіславенко вміє, як ніхто об’єднувати стільки різнопланових проектів, стільки, здавалось би непоєднуваних людей, іноді прямих (як вони самі вважають) конкурентів, і так вміло і легко це робить, що сьогодні навіть в голові не вкладається, як за такий період можна зробити так багато. А секрет простий – треба об’єднувати зусилля. Тому спільні проекти у нас з усіма – з волонтерами, такими як прекрасна та мужня тендітна Аріна Кантоністова  та  заповзята Діана Мороз, енергійна  Тетяна Власюк, переконлива та пробивна Наталя Вершко, тому ми підтримуємо усі проекти талановитого фотографа Костянтина Ревуцького, який давно вже працює на всеукраїнському рівні, співпрацюємо з обласною радою, з депутатським корпусом міста та області, в яких сьогодні є прекрасний склад активних жінок та чоловіків, і всі вони підтримують діяльність фондів, а багато з них ведуть свої: Крученюк Олександр, Білозір Лариса,  Алла Власюк та інші. Ми всі разом і є держава, тож чи треба ще шукати іншої підтримки?
  • Хто наповнює фонд? Якими коштами оперує організація, якою Ви опікуєтесь?
  • Оскільки фонд офіційно досить юний, то переважна більшість надходжень на фонд – особисті кошти засновниці, Людмили Станіславенко. Вона вносить кошти на рахунок фонду , вона ж бере на себе основні витрати по утриманню штату фонду. Багато хто сьогодні прагне допомагати здійснювати проекти фонду, тому з наступного року, а може навіть і з 4 кварталу поточного ми розпочнемо активно залучати меценатів та благодійників до спільних проектів. Яким чином це буде реалізовуватись? Як то кажуть – слідкуйте за нами в прямому ефірі) На сторінці фонду у мережі Фейсбук https://www.facebook.com/fondstanislavenko/
  • Ну і не можу не запитати про плани на майбутнє, розумію, що їх багато, тому давайте про найбільш амбітні.
  • Звісно, планів – море, всі вони масштабні, хочеться змінити світ за одну ніч, але так не буває. Тому ми поступально рухаємося по основним напрямкам : розвиток культури та спорту, всеукраїнські та обласні змагання з художньої гімнастики, футболу, боксу і інших видів спорту.

Підтримка молоді та дитячих талантів, розвиток інклюзивного освітнього простору, співпраця з батьками, що виховують дітей з аутизмом та синдромом Дауна та їх організаціями.

І розвиток жіночого лідерства. За цей напрямок особливо вдячна Людмилі Станіславенко, що вона поділяє та підтримує кожну жінку, яка прагне розвиватись, навчатись, щоб потім допомагати та змінювати на краще  кожен клаптик простору  навколо. Бо разом ми зможемо набагато більше. Цьому напрямку присвячені проект, який вже другий рік поспіль Людмила Станіславенко та Ірина Борзова реалізовують спільно – «Жінка Вінниччини». Він буде наступного року особливий, тож, готуйтеся до сюрпризів!

Читайте також