Життя за ґратами: як "шикують" затримані у вінницькому ІТТ №1 (Фото)
09:10 09.11.2017

Редакція сайту I Like News продовжує слідкувати за роботою правоохоронців Вінниччини. Сьогодні на прицілі у журналістів працівники ІТТ. 

Завітали у саме серце ізолятора тимчасового тримання №1, де відбувається реєстрація осіб, які поміщаються до спецустанови. Це категорії осіб, які затримані за підозрою у скоєні злочину, затримані на підставі ухвалу слідчого судді або суду, особи, яким обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, особи, які піддані адміністративному арешту та засуджені. Під час прийому такі особи проходять медичне обстеження та перевіряються усі необхідні документи.

На першому поверсі СІЗО розміщена чергова частина, кімната медичного огляду, кімната побачень, підігріву їжі та безпосередньо камери, комора, де зберігається чиста білизна і кімната особистих речей затриманих. З, так би мовити, “чорного входу” можна вийти у прогулянковий дворик — невелика територія, загороджена бетонними стінами, а замість сонечка та хмаринок — мілкі грати. У такому “сірому дворику стоїть лише одна лавочка. А за одними із дверей показує свій лютий характер пес, який теж несе цілодобову службу. На другому поверсі розташовані кімнати для проведення слідчих дій та ще кілька камер. Уся будівля “з ніг до голови” оснащена камерами відеоспостереження. Загалом у будівлі 17 камер. Максимальна кількість затриманих, які одночасно можуть перебувати в установі, - 34.

Як в американському трилері

За словами заступника начальника ІТТ Олександра Градижного, особи, які потрапляють в спецустанову обов'язково повинні здати особисті речі: ремені, шнурки, великогабаритні речі, наприклад, куртка, шапка, шарфи, якщо вони не потрібні в камері, вони зберігаються в спеціальних шкафчиках, на яких вказане прізвище кожного затриманого. А вже по залишенню спецустанови або звільнення, або подальше вибуття до установи виконання покарань,обоби розписуються у відповідному журналі і забирають свої речі.

При поміщені здійснюється повний огляд як жінок, так і чоловіків працівниками однієї статі. При особистому огляді вилучається золоті та інші вироби, прикраси, кошти, навіть резинка на штанах вирізається, шнурки витягують із взуття. Вилучають все, за допомогою чого особа могла б вчинити собі шкоду.

Цілодобовий наряд, який складається з 3-х правоохоронців, здійснює нагляд за утримуваними особами з метою дотримання їх правил та попередження вчинення ними тілесних самоушкоджень, вчинення протиправних дій відносно інших утримуваних осіб. Працює в ізоляторі і представниця прекрасної статі, яка вже три роки несу таку нелегку службу.

За словами начальника ІТТ Костянтина Горбенка, наразі у спецустанові перебувають 4 особи. А якщо затриманих більше, то й охорону посилюють.

Побачення ніхто не відміняв, навіть в ІТТ.

В разі потреби або за власним бажанням злочинці ходять на побачення до спеціальної кімнати. Зустрічаються загалом з рідними, адвокатами та слідчими, які ведуть їх справу.

Право на побачення здійснюється шляхом написання заяви людини, яка бажає провести зустріч і за погодженням слідчого, який візує заяву, що він не заперечує про надання дозволу побачення з утриманою особою. То ж потрапити “простому смертному” сюди нереально.

Наркотики у мандаринах, алкоголь замість соку чи шпилька у шоколадці не доходять до затриманих.

При перетині речей у спецустанову здійснюється огляд предметів. Та й відвідувачів одразу попереджають про певний перелік заборонених речей. Навіть з цукерок знімають обгортки, перевіряють пластикові та скляні пляшки, а на цигарках обрізають фільтр.

Якщо є родич, який бажає принести продукти харчування або інші особисті речі (шкарпетки, білизна), пише заяву на ім'я начальника ізолятора тимчасового утримання”, - додав Олександр Градижний.

Погостювали і досить. На вихід з речами.

Затримана особа може знаходитись в ІТТ до настання 60 годин. А в подальшому уже з'являється ще 12 годин для обрання запобіжного заходу. Але, оглянувши приміщення, в якому, до речі, дуже тепло, та чисто, проконтролювавши продукти харчування (три рази в день різноманітне меню) та послухавши, як проводять час затримані (грають у шашки, шахи, слухають радіо, читають літературу), можна назвати це місце “міні-курортом”. Хоча сюди потрапляти однозначно не потрібно.

За останні 10 років якість перебування затриманих стало набагато кращим. Це помітно і щодо харчування, і медичного обслуговування, і в плані чистоти у камерах. Все, що потрібно для повноцінного утримання осіб, у нас є”, - резюмував начальник ізолятору тимчасового тримання № 1 у Вінницькій області.

Читайте також