На Вінниччині отруїлися школярі
17:00 13.12.2018
253

8 грудня до інфекційного відділення Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування із симптомами гострої харчової токсикоінфекції, з попереднім діагнозом "Харчова токсикоінфекція. Ацетонемічний синдром" було госпіталізовано 5 дітей.

В ході розслідування встановлено, що усі госпіталізовані діти проживають в м. Могилів-Подільський та відвідують різні класи СЗШ №1. Одна дитина 7 грудня у школі була відсутня.

Результат проведеного експрес-тесту на ротавірусну інфекцію був негативний, бактеріологічні дослідження відібраного матеріалу тривають.

9 грудня 2018 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічного розслідування. В ході якого встановлено, що усі госпіталізовані діти віком від 6 до 10 років харчуються в їдальні школи та проживають у різних мікрорайонах м. Могилів-Подільського.

Остання дата відвідування хворими дітьми школи 6 грудня та 7 грудня. Впродовж 10-11 грудня 2018 року у даному вогнищі було виявлено ще 2 хворих з ознаками гострої кишкової інфекції.

Всього, станом на 11 грудня 2018 року, на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування перебуває 7 дітей віком від 6 до 12 років та 3 дітей лікуються амбулаторно. Всім школярам вставлено діагноз "Харчова токсикоінфекція, перебіг захворювання середньої ступені важкості".

У середній загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 м. Могилів-Подільський функціонує 27 класів, в яких навчається 763 дитини. У їдальні школи щодня харчується близько 160 дітей. За даними адміністрації, масових заходів в школі протягом останнього тижня не організовувалось.

Під час розслідування для лабораторних досліджень відібрано 10 проб харчових продуктів і готових страв, 2 проби води питної з шкільного водогону (їдальня і питний фонтанчик), 20 змивів з об’єктів навколишнього середовища. Проведено бактеріологічне обстеження всіх (чотирьох) працівників харчоблоку.

На адресу адміністрації школи направлено припис щодо організації протиепідемічних заходів та усунення встановлених порушень, складений протокол на директора школи.

Розпорядженням ГУ ДПСС тимчасово припинена робота шкільної їдальні для проведення санітарного дню та повторної дезінфекції.

Розслідування та комплекс протиепідемічних заходів триває. Ситуація перебуває на контролі ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Джерело: Держпродспоживслужба у Вінницькій області

Читайте також