У Вінниці лунали історії людей, які були вимушені покинути власні домівки
10:41 26.05.2017
253

Нариси про переселенців, які після анексії Криму та початку проведення антитерористичної операції на Сході країни, були вимушені залишити власні домівки та почати життя з «чистого листа» презентували вінничанам. Книга «Знедолені? Нездоланні!» описує 16 історії людей, які були вимушені докорінно змінити своє життя.

За словами упорядниці книги та переселенки з Донецька Ірини Черниченко, прочитавши нариси люди дізнаються історію переселенців з Донбасу та Криму. Жінка зауважила, що видання створене для того, аби люди побачили переселенців іншими очима.

- Перша книга вийшла минулого року й мала таку саму назву: «Знедолені? Нездоланні!», - розповіла Ірина Черниченко. – Ідея її видання виникла у виконавчого директора інституту демократії імені Пилипа Орлика - Світлані Єременко. Саме вона знайшла підтримку в «Інтерньюзі» та  Уряді Канади, який через міністерство закордонних справ підтримав даний проект. Це збірка документально-художніх нарисів про переселенців. Нам було дуже легко знайти героїв, людей про яких варто розповісти, складніше було з авторами, адже нариси зараз пишуть доволі рідко.

Говорячи про авторів, Ірина Черниченко зазначила, що усі вони надзвичайно різні.

- Наприклад у першій збірці є твір  пані Валентини Мацурак з Чернівців, - зауважила упорядниця книги. – Вона досвідчена жінка у поважному віці, а скажімо в цій збірці про львівську пару акторів написав дуже молодий хлопець, який тільки закінчив університет. Можна сказати, що у новому виданні зібрано багато історій сімейних пар. Усі вони надзвичайно різні, наприклад, у Житомирі проживає подружжя з Маріуполя, які нині займаються зеленим туризмом. В Луцьку живуть «лісоводи» з Донеччини, які рятують ліси й полісся. Тут описано багато різних історій, з різних регіонів України. У Вінниці ми знайшли цікавого автора та героїню - кримчанку Ірину Березу, про яку написав фотограф Вадим Козловський.

Автори проекту зазначають, що книга «Знедолені? Нездоланні!» розповідає про історії успіху людей, які почали життя з нової сторінки.

Читайте також