На Вінниччині триває автоматичний перерахунок субсидій
13:40 10.05.2017
256

З 1 травня 2017 року в Україні діє оновлена програма житлових субсидій. На основі змін, у травні поточного року органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

З початку опалювального сезону по Вінницькій області субсидією скористалося 369,4 тисяч  домогосподарств, що становить 63,7% від загальної кількості домогосподарств Вінниччини. Наразі триває автоматичний перерахунок субсидій на наступний період, кількість таких сімей  складає 272,3 тис, - йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Тобто, одержувачам житлових субсидій  більше не потрібно буде подавати документи, усі відомості збирають  органи соціального захисту  самостійно і перерахунки здійснюються автоматично.

Однак, сім’ям, які орендують помешкання, мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався, змінився їх соціальних статус, здійснено одноразову покупку, яка перевищує 50 тисяч гривень, змінено набір комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне, чи навпаки, хочуть отримати субсидію на тверде паливо, необхідно подати заново документи для визначення права на  призначення субсидії, а саме:  Заяву і Декларацію про доходи.

Відповідно до оновленої програми житлових субсидій,   у разі наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг у субсидіантів, яка накопичилися в минулому – до оформлення субсидії, допомогу на наступний період 2017-2018 рр. призначатимуть за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу. У такому випадку субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, збільшено соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м.  до 75 кв. м.

Крім того, особи, які не зареєстровані, але проживають у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачують комунальні послуги, також матимуть право на  субсидію, дані рішення будуть виноситись на розгляд  Комісії з питань соціального захисту населення, які діють при управліннях соцзахисту. Фінансування цих субсидій буде проводитись  за рахунок місцевих бюджетів.

       
Читайте також