Не карантином єдиним: брифінг міського голови Сергія Моргунова
14:21 28.04.2020
252

Сьогодні відбувся черговий брифінг міського голови стосовно поточної ситуації корона вірусом та інших актуальних питань, які турбують вінничан.

Так, скориставшись нагодою, ми поцікавилися, чи далі в місті проводиться дезінфекція проїжджої частини і тротуарів, зважаючи на те, що є багато сумнівів у її ефективності? І яка ціна питання?

Міський голова зауважив, що це не їх вигадка, що потрібно дезінфікувати, бо це випливає з рекомендацій головного санітарного лікаря. Знову ж таки за основу взято приклад багатьох інших міст та держав, де масово такі заходи проводяться. Крім того, обробка вулиць і тротуарів водою, особливо коли багато пилу і суха погода, здійснюється і в нормальному режимі, а на даному етапі додається дезрозчин, якого було закуплено на 30 тисяч гривень. Саме цією сумішшю обробляються вулиці тротуари сквери, пішохідні зони для того, щоб зменшити вплив вірусу на оточуюче середовище, розповів Сергій Моргунов.

В свою чергу, наші колеги інших видань запитували, коли у Вінниці ввімкнуть фонтани та будуть зняті обмеження на відвідування парків і зон відпочинку? Міський голова пояснив, що це залежатиме від того, як пройдуть травневі свята, наскільки люди свідомо ставитимуться до карантинних обмежень. Тобто якщо не буде серйозних спалахів, то пом’якшувальні заходи будуть застосовані.

Також звучало питання стосовно прогнозів, як вплине карантин на малий та середній бізнес міста? Керівник ОТГ зізнався, що як і у всій країні та світі загалом є загроза, що буде значне уповільнення економіки, яке вже на сьогоднішній день різні експерти оцінюють на рівні 10%, (це оптимістичний варіант), але є загроза, що таке уповільнення сягне 20-25% і стосуватиметься, в першу чергу, малого та середнього бізнесу. Основне завдання місцевої влади — підготувати пакет пропозицій, які б полегшили навантаження і дозволили б швидше запуститися малому і середньому бізнесу міста. Ще міська рада працює над заходами в соціальній сфері щодо збільшення і збереження робочих місць, комплексний план таких заходів буде представлений найближчим часом.

Щодо найближчого пом’якшення карантинних заходів для малого та середнього бізнесу, то Сергій Моргунов підкреслив, що свого часу був категорично проти закриття продовольчих ринків, бо це, по-перше, створювало неконкурентне середовище для стаціонарних продуктових магазинів і гіпермаркетів, по-друге, вплинуло на якість продукції, особливо овочевої, також подібне закриття призвело до спалаху стихійної торгівлі в місті і найголовніше — без роботи залишилося близько 2,5 тис підприємців… Тому після рішення профільної комісії буде вже з цього четверга відновлено роботу не менше 9 агропромислових ринків міста при дотриманні карантинних вимог.

Були питання і стосовно можливості місцевого виробництва ШВЛів. Міський голова визнав, що подібні перемовини велися з компанією UBC-Group, яка налагоджує процес виробництва вітчизняних апаратів штучної вентиляції легень на базі апаратів ШВЛ виробництва США. Міська влада зацікавлена, щоб виробництво ШВЛ було в Вінниці на заводі «Green Cool».

Цікавила журналістів і ситуація з заборгованістю містян за комунальні послуги. Сергій Моргунов визнав, що певна загроза збою у роботі закладів, що надають комунальні послуги, на даний момент є, оскільки раніше рівень розрахунків за гарячу воду і опалення становив 90%, то за березень він склав 68% при тому, що в березні була надана знижка по теплу на 38%, а по гарячій воді на 34 % в порівнянні з минулим місяцем… Якщо подібна ситуація продовжуватиметься, то це значно вплине на якість надання відповідних послуг: вивезення сміття, наявність гарячої води в оселях, ремонти внутрішньобудинкових мереж тощо.

Як кажуть, не карантином єдиним — представники ЗМІ також зацікавилися виділенням з міського бюджету 13.6 млн гривень на завершення робіт з реконструкції Київського мосту. У зв’язку цим мер нагадав, що ще в 2016 році був проведений тендер і укладено відповідну угоду з переможцем тендеру київською компанією, яка не виконала всіх своїх зобов’язань щодо облаштування тротуарів і захисту бетонних конструкцій під мостом, тому судовим рішенням було розірвано угоду і оголошено новий тендер на завершення відповідних робіт. Після оголошення переможця тендеру можна буде говорити про остаточну вартість проекту.

Читайте також