Швейцарія передасть Вінниці 70 сучасних трамваїв «Tram 2000»
Швейцарія передасть Вінниці 70 сучасних трамваїв «Tram 2000»
15:35 24.12.2020
289

23 грудня у Посольстві Швейцарії в Україні відбулась церемонія підписання Угоди між Урядом Швейцарської Конфедерації, Вінницькою міською радою та КП «ВТК» щодо надання технічної та фінансової допомоги, яка передбачає передачу партії трамваїв з Цюріха до Вінниці. Партнери домовились про продовження співпраці, яка була започаткована ще у 2006 році, та старт ІІ-ї фази проєкту.  Про це інформує Вінницька міська рада.

Відповідно до Угоди Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) безкоштовно передасть Вінниці першу партію з 35 вагонів «Tram2000», які належать Цюріхській муніципальній транспортній компанії (VBZ). Трамваї були виготовлені наприкінці 1980-х років у Швейцарії, проходили регулярний плановий капремонт відповідно до швейцарських стандартів і перебувають в хорошому робочому стані.

Вагони оснащені електронною системою управління двигунами, економніші з погляду споживання електроенергії. Також за рахунок м’якої підвіски трамваї мають більш плавний хід, що робить проїзд для пасажирів більш комфортним і безпечним.   

Угодою передбачено надання запчастин, матеріалів, обладнання, консультаційних послуг та допомоги у розбудові інституційної спроможності, аналогічно тому, як це відбувалося під час першої фази співробітництва у 2006-2011 роках.

Загальний бюджет ІІ фази проекту складає 3,55 млн швейцарських франків. З яких внесок SECO - 3,2 млн,  компанії VBZ -50 тисяч. У свою чергу, Вінниця спрямує суму, еквівалентну 300 тис швейцарських франків, на адаптацію трамваїв до українських стандартів, введення їх в експлуатацію та підготовку депо для обслуговування цих вагонів.

Передбачається, що перші трамваї до Вінниці приїдуть у другій половині 2022 року. Впродовж 2021 року триватимуть підготовчі роботи по реалізації проєкту. Також у цей період працівники трамвайного депо КП «Вінницька транспортна компанія» пройдуть тренінги у Цюріху, адже трамваї «Tram 2000» мають  більшу кількість електронних пристроїв та компонентів, ніж вагони, які були передані під час першої фази проєкту.

Загалом Цюріх готовий передати для потреб Вінниці 70 вагонів «Tram 2000».

 

Читайте також