Cвині не винні, але їх спалюють
11:54 10.06.2019
252

Більше 1200 голів свиней було спалено у Козятинському районі, де вже вдруге виявили захворювання цих тварин на африканську чуму.  Саме про це йшлося на засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Основний доповідач, начальник ГУ Держпродспоживслужби Вінницької області Григорій Сидорук, розкриваючи суть проблеми, розповів, що 23 травня у Козятинському районі виявили спалах африканської чуми на свинофермах с. Сошанське, які належать СТОВ "Хлібороб", відібраний патологічний матеріал було направлено для проведення вірусологічного дослідження у випробувальний центр Вінницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, де підтвердили захворювання.

 Внаслідок чого було вилучено та спалено все свинопоголів’я — 1086 голів

2 червня у селі Молотківці Козятинського району було виявлено ще один випадок ураження хворобою свиней.  Тому для запобігання розповсюдженню хвороби було спалено ще 121 тварину.

Наразі приймаються заходи, щодо ліквідації спалаху захворювання та недопущення його подальшого розповсюдження. Оголошено карантин, на в’їздах і виїздах розміщено санітарні пости.  Григорій Сидорук запевнив, що Козятинський м’ясокомбінат знаходиться поза зоною ризику.

Щодо матеріальних втрат, то начальник Держпродспоживслужби запевнив, що приватній особі  (фермеру з Молотківки) вони будуть відшкодовані, а агроформування повинно було застрахувати власне поголів’я.

Серед головних причин спалаху захворювання Григорій Павлович назвав порушення санітарного режиму на підприємствах.

Начальник управлінням запевнив, що Держпродспоживслужбою вживаються заходи відповідно до вимог Інструкцій щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, загальна вартість яких склала 76 840 грн.

Читайте також