Облаштуванням історичної ділянки Вінниці «Альтман Сквер» займатиметься команда з Києва
12:33 27.04.2020
252

Команда з Києва, яка стала переможцем в архітектурному конкурсі, займатиметься облаштуванням історичної частини Вінниці «Альтман Сквер».

Організатори та замовник архітектурного конкурсу на розробку пропозиції з облаштування скверу по вул. Архітектора Артинова у Вінниці оголосили результати конкурсу «Альтман сквер» https://cutt.ly/cyuWoFA.  Про це повідомляє Вінницька міська рада.

До роботи над проектом облаштування ділянки в історичній частині Вінниці було залучено  https://cutt.ly/fyuk9T6 три команди. Усі вони з лютого 2020 року працювали над пошуком найкращого просторового та композиційного рішення, яке враховувало б сусідство приватного і публічного просторів та поєднало б інтереси різних груп користувачів.

Члени журі оцінювали проекти за такими критеріями: запропоновані рішення мають враховувати можливість використання скверу різними мешканцями та вирішення питання нового зеленого каркасу. Також, було оцінено способи вирішення місць для сидіння, художній код скверу Натана Альтмана та економічну доцільність проектних рішень, а ще невибагливість і низьку затратність догляду за сквером - https://cutt.ly/TyiWgqR.

У результаті перше місце посіла команда з Києва у складі: Костянтин Кучабський, Семен Поломаний та Роман Сах.

Друге місце за збірною командою з м. Хмельницького та м. Одеси: Дмитро Райфшнайдер, Олена Джула-Райфшнайдер, Ганна Чернат, Євген Чернат, Анастасія Джула, Катерина Палюра, Карина Штанкова, Віктор Шупляк, Анастасія Варваніна.

Третє місце дісталось команді з Києва: Ксенія Феофілактова та Марина Харлампова.

За умовами замовленого конкурсу основні премії для всіх трьох команд однакові – 50 тис грн. При цьому колектив-переможець отримує додаткову премію в розмірі 30 тис грн, за друге місце додаткова винагорода складає 20 тис грн.

«На мою думку, проект-переможець дуже добре враховує побажання місцевих мешканців мати тихий, природній сквер біля вікон своїх будинків. На це, згідно з нашими опитуваннями, був великий запит, і команда архітекторів з Києва над цим дуже добре попрацювала. Це не має бути гамірний простір з великим скупченням людей, це більше схоже на місце для задумливих розмірковувань, для насолоди природою та свіжістю. Особисто для мене фаворитом був інший проект, який націлений на більшу присутність людей, їх активність, бо для мене публічні простори - це насамперед про людей, а не про природу. Та як член журі я розуміла, що маю виходити не з особистих уподобань, а з завдань конкурсу, які базувались на очікуваннях мешканців. Тому проект з потужною екологічною складовою у підсумку переміг. Загалом я дуже задоволена перебігом конкурсу, якістю робіт команд та, звісно, роботою журі» - Аліна Дяченко, директорка комунального підприємства Інститут розвитку міст.

«Попри карантинні обмеження комунікація під час засідання була дуже жвавою і пройшла наче на одному диханні. Дуже втішало те, що озвучені думки і оцінки членів журі доводили спільне розуміння пріоритетів конкурсу, і навіть більше - пріоритетів просторового розвитку міст. Усі три роботи підтвердили правильність їхнього відбору – проекти зроблені дуже професійно та уважно, і водночас кожен із них мав свою "родзинку". Мене порадувало, що всі три концепції, хоч і відштовхувалися від загального уявлення скверу як міського саду, гралися з постаттю і спадком Натана Альтмана по-своєму. Це означає, що мистецтво та історія можуть слугувати джерелом натхнення для архітекторів та ландшафтників, і це додає вартості їхнім рішенням. Безсумнівно, команда-переможець зуміла якнайбільше сформувати цю додану вартість Альтман скверу, яка дуже органічно вливається в загальний образ міста та його центру» – Олександр Вешелені, директор Департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради про Альтман сквер.

У зв’язку з карантинними обмеженнями фінальний захід-презентацію, під час якої колективи мали представити власні проекти та подальший графік виставок робіт, перенесено на більш сприятливий час. Конкретну дату буде невдовзі повідомлено на на офіційній фейсбук-сторінці конкурсу «Альтман сквер» - https://cutt.ly/4yuvxWu.

Ініціатива облаштування «Альтман скверу» була сформована у 2015 році в рамках культурно-мистецької резиденції «Над Богом». Замовник архітектурного конкурсу — Департамент архітектури та містобудування  .

Організатори – Інститут розвитку міст  спільно з Департаментом маркетингу міста та туризму. Конкурс проводиться за підтримки проекту “Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ”, який впроваджується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für іnternationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії.

Читайте також