«Дім химер»: 17 книжок сучасних українських авторів побачило світ за рік роботи
15:44 31.10.2019

Сьогодні в МЦ «Квадрат» з нагоди першої річниці вінницького видавництва «Дім химер» відбулася прес-конференція, на якій його співзасновниця і головна редакторка Вікторія Гранецька разом з давніми друзями «Дому химер» Поліною Кулаковою, авторкою психологічного трилеру «Дівчина, яку ми вбили», із Львова та Миколою Палигою, письменником із Хмельницького, підбили певні підсумки діяльності видавництва та розповіли про найближчі плани.

Отже, за рік роботи «Дому Химер» світ побачили 17 книжок сучасних українських авторів, власне, це принципова позиція видавців, жодної перекладної літератури чи класиків.

Зокрема, Микола Палига почав з того, що «Дім химер» розвінчує міф про те, що жанрова література ( містично-психологічні трилери, горор, детективний нуар, соціальна фантастика, неоготика, темне фентезі, романи й оповідання на основі історичних містифікацій тощо) не матиме успіху у читача, адже на думку літератора саме химерна література береже нашу психіку від буденності.

Крім того, він похвалився ще одним досягненням видавництва — збірка оповідань Влада Сорда «Безодня» увійшла до сотні кращих за версією ВВС Україна (конкурсу, що відзначає кращі україномовні художні твори).

Також було озвучено перші результати літературного конкурсу видавництва «Антисоціальна мережа», який тривав з 1 червня по 30 вересня і на який надійшло понад 170 оповідань (майже половина з яких прийшли в останній момент), журі конкурсу відібрало 31, яке й надрукують досить вагомим фоліантом. А ще було анонсовано відкриття сайту «Дому химер».

В свою чергу, Вікторія Гранецька повідомила про подальший план святкування, яке почнеться і закінчиться в «Квадраті», але ще однією локацією стане «Книгарня Є», де відбудуться поетичні читання, в яких в батлі зійдуться Влад Сорд та Віктор Крупка, а потім буде «вільний мікрофон».

В рамках святкування заплановано також презентацію книги Євгена Ліра «Степовий бог» та вечір лячних історій за участі Миколи Палиги, Сергія Рибницького, Влада Сорда, Володимира Мініна, Поліни Кулакової, Тіни Гальянової та багатьох інших.

А о 20:00 розпочнеться кульмінація святкування —готична костюмована вечірка «Темний бал». Тут організатори обіцяють музично-декламаційний перфоманс, поетичний батл та благодійний аукціон тощо. Вхід вільний за умови наявності маскарадного костюма та попередньої реєстрації. Місце: молодіжний центр «Квадрат».

Співзасновниця видавництва висловила сподівання, що подібне святкування стане традицією і в подальшому трансформується у справжній фестиваль жанрової літератури, що проходитиме у Вінниці 31 жовтня.

Читайте також