Редван Усеінов: «Патрульний повинен працювати не на показник, а на якість»
13:32 25.09.2017
291

Майже два роки тому уродженець Криму Редван Усеїнов переїхав у мальовниче місто фонтанів — Вінницю, де очолив патрульну поліцію.

На той час йому було 24 роки, однак, незважаючи на свій молодий вік, він довів, що гідний займати таку відповідальну посаду.

Сміливий та вольовий, справедливий та розсудливий, Редван Усеїнов підкорив серця багатьох вінничан.

Про трудові будні головного “копа” Вінниці, його захоплення та особисте життя - читайте на сайті ILikeNews.

Що дало поштовх, щоб піти в патрульну поліцію? Чи все так легко?

- Скоріше за все — анексія Криму. Коли переїхав до Києва з Сімферополя, почав шукати роботу. З'явився шанс вступити до лав патрульної поліції. На той час та й сьогодні хотілось довести жителям Криму, моїм друзям, що Україна краща за Росію. Ось тоді й вирішив приєднатися до сім'ї патрульної поліції. Нічого складного: подав заявку, пройшов конкурс і став патрульним.

У якому вузі здобували освіту Та хто за професією? До того, як вступили до лав патрульної поліції, десь ще працювали?

- Після навчання в школі, служив в армії. Закінчив географічний факультет Таврійського нацуніверситету ім. Вернадського. А у 2014-му вступив на заочне відділення приватної Академії адвокатури України за спеціальністю «Правознавство». Офіційно працював тільки в поліції. Ще в 9-му класі підпрацьовував на сезонному курорті продавцем, також збирали виноград, кавуни.

Ваші друзі та рідні залишилися в Криму. Чому не переїхали з Вами?

- Так, на жаль, залишилися в Криму. На словах здається, що це просто. Насправді, у них там будинки, друзі, рідня, робота, сім'я. Та й морально дуже важко переїхати в інше місто і починати все спочатку. З друзями спілкуюся по Skype, WhatsApp. Батьки та молодший брат приїжджають до мене в гості. Найважчим був перший рік. А потім звик.

У Вінниці Ви вже майже 2 роки. За цей час придбали власне житло? Чи збираєтесь залишитися тут назавжди?

- Поки не має можливості придбати власний куточок, знімаємо квартиру з начальником батальйону. Вінницю полюбив, але все залежить від роботи. За три роки на службі це вже третє місто (Київ, Дніпро, Вінниця).

Є люди, які не можуть прокинутися без чашечки кави. З чого починаєте свій день?

- Перше, що роблю, коли прокидаюся, беру в руки телефон і читаю, що трапилося за ніч у Вінниці. Готувати зранку не має часу та й ніхто не готує. Тому приїжджаю на роботу випиваю чашку чаю з печивом та починаю працювати. Прокидаюся о 6:30.

Чим займаєтесь в неробочий час?

- Живучи у Вінниці, полюбив риболовлю. Ловити “золоту рибку” їздимо як в різні райони області, так і в Київ. Також люблю грати у футбол.

Постійно чимось зайнятий. Наразі переїжджаю з колегою на Космонавтів.

Відомо, що у Києві живе Ваша дівчина. Розкажіть, як зберегти стосунки на відстані?

- Ми разом вже 4 роки. Вона працює у відділі кадрів на підприємстві. Важко на відстані, але ми бачимося на вихідних, щодня морально підтримуємо один одного.

Кожна людина ще змалечку мріє бути успішною. Ким у дитинстві хотіли стати?

- Оскільки професійно займався футболом, хотів стати футболістом. Але доля склалася по-іншому. Ні про що не шкодую. Подобається те, чим займаюся.

Де і з ким в цьому році провели свою відпустку? Чи думали під час відпочинку про роботу?

- Перші два тижні відпустки був у Києві. Тиждень гостював у друзів в Донецькій області. Там же провідав своїх бойових побратимів, які служать в зоні АТО. Потім з коханою полетів до Туреччину, де тільки на один день забув про роботу. Вимкнув телефон. А взагалі, навіть у відпустці контролював роботу патрульних.

Чи є у Вас власний автомобіль? Як водій, порушували ПДР?

- Особистого авто немає. Наразі їжджу на службовій машині “Хюндай Соната”. Правила дорожнього руху стараюсь не порушувати, але інколи буває. Наприклад, розмовляю по телефону за кермом. Але відразу паркуюсь, тому що важко зосередитись на розмові і стежити за дорогою. За три роки ще не притягували до відповідальності. І це не через те, що я дістаю посвідчення і показую, де працюю.  Я постійно повинен подавати приклад колегам, підлеглим та вінничанам.

Чи часто Вас просять допомогти у ситуаціях з правопорушеннями, щоб уникнути відповідальності?

- Звісно телефонують люди і просять вирішити їх проблеми з законом, але я їм коректно відмовляю, тому що посадова особа інспектор приймає рішення — притягати до відповідальності чи ні. І я в даному випадку ніякого впливу на нього не маю.

Коли патрульна поліція запрацювала у Вінниці, інспекторів було видно на кожній вулиці. А на Соборній - через кожних 100-200 метрів. Наразі поліцейських важко помітити на головній вулиці міста. Вінничани почали жалітися, що на багато правопорушень “закривають очі”. Чому така ситуація склалася?

- По-перше, у нас уже набагато більше повноважень, ніж раніше, а по-друге, не вистачає особового складу. Стаціонарно мої колеги несуть службу на залізничному вокзалі. Патрулюють біля швидкої медичної допомоги на вулиці Київська. Влітку на проспекті Космонавтів також контролювали правопорядок піші та велопатрулі. В центрі міста патрулює екіпаж патрульної поліції, інколи ставимо й піших інспекторів.

Особового складу не вистачає, тому що з'явилися стаціонарні пости, дехто переводиться в інші міста або до Головного управління Нацполіції, а дехто взагалі звільняється.

Ми почали обслуговувати трасу М12 і М21. Це напрямок Вінниця-Хмельницький і Вінниця-Житомир, тому з міста забираю патрульних і віддаю на область.

Коли закінчиться набір до патрульної поліції? Скільки нових “копів” з'явиться у Вінниці?

- Важко сказати. Думаю набір буде продовжуватись. Я є головою комісії, ми вже відібрали близько 30 кандидатів, які після навчання виконуватимуть свої службові обов'язки. Серед них 6-7 жінок. Наразі ми оголосили набір на 290 осіб.

Існує багато версій, чому поліцейські покидають службу. Чому, на Вашу думку, звільняються патрульні?

- Є три категорії осіб, які звільняються: 1) люди, які прийшли, попрацювати та зрозуміли, що це не їхнє, 2) ті, кому не вистачає заробітної плати, 3) особи, яких ми попросили звільнитись, тому що вони не дуже коректно виконують свої службові обов'язки, або не розуміють, що таке стройовий підрозділ і як патрульний поліцейський повинен себе поводити.

Патрульна поліція Вінниці, як велика сім'я. Чи бувають внутрішні конфлікти і як їх вирішуєте?

- Колектив великий. Ми усі різні, у кожного свій характер та вподобання, тому бувають і конфлікти. Якщо це незначне непорозуміння між інспекторами, то кого покарати вирішує командир роти. А якщо конфлікт набирає масштабності, то рішення приймаю я.

Поки що у патрульній поліції працює 202 інспектора. За скільки хвилин в середньому приїздить екіпаж на виклик? Скількома автомобілями наразі користуються інспектори?

- Середній час прибуття патрульного у Вінниці 9 хвилин і 3 секунди. Рідко буває, що на допомогу чекають пів години. Працює 10-12 екіпажів в місті і 3-4 в області. З усіх пошкоджених автомобілів не їздять тільки три.

Редване, Ваш заступник Євген Дмитрієнко розповідав, що для повноцінної роботи патрульним не вистачає реактивів. Як вирішуєте цю проблему?

- Я неодноразово відправляв листи до обласної Ради, щоб вони виділили кошти на реактиви. Не мені особисто, не управлінню патрульної поліції, а управлінню охорони здоров’я, тому що це їх підрозділ. Патрульний не може перевірити водія, який перебуває в стані наркотичного сп'яніння. Це повинен робити нарколог. Інколи патрульні за власні кошти купують реактиви.

На Вашу думку, чого не вистачає патрульній поліції?

- Саме у Вінниці не вистачає маніпулятора, добре, що евакуатор є.  Існують проблеми зі спеціальним одягом для патрульних. Законодавством передбачено, що куртку патрульний носитиме 5 років, а одну пару взуття - 2 роки. Це ж нереально.  Багато хто тільки критикує, а от виділити кошти на обладнання чи форму бажання немає. Допомагає міська рада, яка закупила велосипеди для велопатруля, спецформу. Ще хочу зробити для підлеглих та співробітників кімнату відпочинку, де буде диван та телевізор з одним каналом “ Discovery”. Також, на мою думку, патрульний за свою небезпечну роботу має отримувати приблизно 15 тисяч гривень.

Чи задоволені анкетами майбутніх “копів”? Яких патрульних хочете бачити на службі?

- За два дні комісія, в яку входять голова комісії, секретар, 2 представника громади та представник Міністерства внутрішніх справ, переглянула 47 анкет. Ті, які відібрали, - гідні увійти у сім'ю патрульної поліції Вінниці. Але є такі, хто думає, що це романтична робота (цілий день за кермом іномарки, можна поселфитись з дівчатами). У патрульній поліції в першу чергу хочу працювати з людьми, які служитимуть в стройовому підрозділі, які знають для чого вони одягли службову форму та гідно виконуватимуть свої обов'язки. Патрульний повинен працювати не на показник, а на якість. Завжди працю інспекторів порівнюю з роботою повара, тому що люди як харчувалися, так і будуть їсти. Так і робота поліцейських - люди як порушували правопорядок, так і будуть порушувати. Основна мета поліцейського — дотримання правопорядку.

Як ставитесь до критики, чи часто Вас критикують?

- Критику сприймаю позитивно. Багато хто говорить, що я в даному випадку роблю щось неправильно. Завжди вислухаю людину, але тільки “здорову критику”. Наприклад, коли запитують, чому на Соборній немає патрульних, це ж центр міста. Але вони не розуміють, що на головній вулиці важкі злочини рідко трапляються. А от в жилих масивах (Тяжилів, Старе місто, Вишенька) набагато більше злочинів майнового характеру. І я вважаю, що порушення ПДР і крадіжка — це різні речі. Краще мої співробітники не допустять важкий злочин на Вишенці, ніж стежитимуть за правильною парковкою на Соборній. Коли є вільні автомобілі та інспектори, вони будуть слідкувати за правопорядком у серці міста. Ось коли чую такі зауваження, то стараюсь пояснити, як буде краще для всіх.

З 17 вересня усі послуги у сфері безпеки дорожнього руху надає патрульна поліція. Як гадаєте, справляться патрульні з такими обов’язками?

- 17 вересня Міністр внутрішніх справ та голова Національної поліції прийняли рішення віддати повноваження по безпеці дорожнього руху по всій області управлінню патрульної поліції. Туди входить супровід пасажирських та вантажних перевезень та оформлення усіх необхідних на це документів. Крім того, патрульна поліція надаватиме послуги з розроблення і видачі в установленому порядку дозволів та погодження маршрутів руху транспортних засобів під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

І влітку, і взимку, і в сонце, і в грози, і в мороз патрульна поліція Вінниці совісно забезпечує правопорядок жителів та гостей міста. Рідко, хто дякує їм за таку небезпечну роботу, але, незважаючи на це, «копи» кожного дня, 24 години на добу оберігають спокій вінничан.

 
Читайте також