Як на Вінниччині борються з неприємним запахом води з крану?
12:33 21.06.2019
252

Ще рік чи два тому вінничани скаржилися на неприємний запах води з крана, думки фахівців з цього питання зійшлися. 20 років тому це могло б бути хімічне забруднення, а зараз це спричинено біологічними чинниками. Мулові наноси накопичуються на дні до 4-4,5 метрів, у цих покладах розвивається бурхлива діяльність мікроорганізмів, починається цвітіння води. Зараз після розчищення подібного явища не спостерігається. До речі, земснаряд дозволяє наповнити резервуари триденним запасом питної води для вінничан в разі будь-якої НП.

Про це журналістам розповіли перший заступник голови ОДА Андрій Гижко  разом з  директором обласного фонду сприяння інвестиціям та будівництву Ігорем Домбровським та заступником начальника  КП «Вінницяоблводоканал» Дмитром Кістіоном.

Під час зустрічі посадовці розповіли,  що зроблено для розчистки акваторії Південного Бугу і  — відповідно для покращення питного водопостачання.

Перший заступник голови ОДА почав з передісторії, розповівши, що питання питного водопостачання було завжди вкрай важливим. А першим великим проектом в цьому напрямку стала роз розчистка Десенки в районі Стрижавки, завдяки цьому було  віднайдено двісті нових  джерел, що  дають воду в Південний Буг.

Він нагадав, що ще 5 років тому було  13 земснарядів, зараз у Вінниці функціонує три — два придбані за кошти обласного бюджету, один коштом міськради, ще один на підході. А в ідеалі в Вінницькій області мало би працювати 18 земснарядів на постійній основі. Зараз же крім вищезгаданих 4, працює ще 5  в приватних компаніях, але цього мало. На жаль, ті 13, що були, вже списані, а нових натомість не придбано.

 Ігор Домбровський   конкретизував інформацію, додавши, що цей земснаряд НСС-840, вартість якого 6 млн гривень, придбали за рахунок обласного бюджету.  Земснаряд виготовлено за спецзамовленням, його потужність 700 кубів на годину. Глибина, яку бере земснаряд, складає до 14 метрів, якщо гідророзмиву, а якщо з допомогою фризи – 11 метрів.

Стосовно об’єму виконаних робіт, то представник фонду розповів, що в минулому році 400-м земснарядом було почищено вже згадану раніше Десенку на загальну суму  100 тис грн., почистили також частину району облводоканалу на суму 500 тис грн., частину водозабору в Ладижин ще на 500 тис грн. Зараз розчищається річка від Водоканалу, потім на черзі проект розчистки в місці водозабору до Стрижавки довжиною 7 км., розроблений проект по місту Хмільник.

Заступник начальника  КП «Вінницяоблводоканал» Дмитро Кістіон підтвердив, що відколи тривають розчищувальні роботи, можна неозброєним оком помітити ефективність техніки.  Вже менше мулу,водоростей і різноманітних наносів.

Довідково.Земснаряд – це плавуча машина, яка піднімає мул, бруд та пісок із дна річок. Піднімає їх на поверхню. Даний земснаряд може транспортувати мул на відстані 500 метрів. Цей земснаряд вдвічі потужніший, ніж той, що купували в 2017 році. Екіпаж 3 чоловіка. Вага – 14 тон. До земснаряду була куплена спеціальна машина, яка підвозить екіпаж і пально-мастильні матеріали.

Нагадаємо, на Вінниччині відбулось святкування Дня Південного Бугу
Читайте також