У центрі Вінниці безкоштовно перевіряли на ВІЛ/СНІД
14:21 30.11.2016
255

У середу, 30 листопада, на площі Театральній вінничан запрошували здати кров на аналіз. Люди проявляли зацікавленість, проте перевіритись готові  були не всі. Хтось говорив, що поспішає, інші просто боялися такої процедури.

Лікар-психолог Ірина Пилипенко розповіла, що в першій половині дня обстежились 35 людей,  в жодного з яких вірусу в організмі не було виявлено.

- Обстеження проводиться за допомогою швидких тестів. За 15 хвилин після забору крові з вени людина може отримати результат на ВІЛ, - повідомила лікар-психолог. – Також ми проводимо повторну перевірку вже у лабораторії центру СНІДу методом ІФА. Якщо хтось захоче отримати довідку, може приїхати за нею до нас наступного дня.

Ірина Пилипенко зауважила, що при виявлені  вірусу перш за все людині нагадують, що це швидкий тест, а результат не остаточний, проте він достовірний на 98%.

- Ми рекомендуємо таким людям дообстежитись у центрі СНІДу та перевірити кров на ІФА, - наголосила Ірина Пилипенко. - В разі підтвердження позитивного результату бажано аби інфікована особа стала на облік. Повідомляти позитивний результат потрібно спокійно та на зрозумілій для людини мові.

Студентка Вінницького Торговельно-економічного інституту Марина розповіла, чому вирішила долучитись до акції.

- Сьогодні в соціальних мережах існує багато інформації, що у громадських місцях та транспорті підкладають шприці, на яких є заражена кров, - розповіла дівчина. Вирішили спитати у лікарів, чи можливо заразитись таким чином та перевіритись.

27-річний майстер по дереву, мешканець Чернівців, Олексій приїхав у Вінницю в гості. Чоловік розповів, що прогулюючись містом дізнався про можливість швидкого обстеження та вирішив перевірити стан свого здоров’я. - Організатори молодці, - сказав Олексій.

– Це дуже зручно, та й чекати всього 15 хвилин. Чесно кажучи жодного разу не перевірявся, адже їхати у лікарню, стояти у чергах та чекати результати місяць не дуже хочеться, а тут все швидко і на високому рівні. Лікарка, що брала кров, професіонал своєї справи.

Нагадаємо, у четвер, 1 грудня, усі охочі зможуть перевіритись на наявність вірусу у приміщенні залізничного вокзалу.

 

 

Читайте також